Drie leeuwen en twee apen zijn vorige week bevrijd uit een illegaal circus in Peru. Na een tip van Animal Defenders International (ADI) deed de politie een inval bij het circus Monaco de Fieras in Piura, Peru, waarna de dieren in beslag werden genomen.

illegaal Peruaans circus
De leeuwinnen komen aan bij de opvang van ADI | © ADI

ADI volgde het rondreizende circus al meer dan een week en bleef ondertussen in contact met de autoriteiten die een inval voorbereidden. Blijkbaar voelde de circusorganisatie nattigheid, want op de ochtend van 12 maart reden de wagons allen een andere kant uit. Gelukkig kon de wagon met dieren tot stilstand worden gebracht net buiten Sullana.

De inval is onderdeel van een gecombineerde inspanning van overheidsinstanties om het verbod op wilde dieren in circussen te handhaven. Sindsdien zijn bijna 70 dieren uit Peruaanse circussen bevrijd, waaronder vierentwintig leeuwen, met behulp van campagne Spirit of Freedom van ADI. De drie leeuwinnen die vorige week in beslag zijn genomen, Africa, Kiara en Muneca zijn samen met de twee apen Valeria en Valentino, naar een opvangadres nabij de hoofdstad Lima gebracht. Hier verblijven al 21 leeuwen, 31 apen en andere dieren gered uit circussen en de illegale handel. Nog eens 9 leeuwen zijn via ADI in Colombia opgevangen.

Op termijn zal ADI voor alle dieren gepaste definitieve verblijfplaatsen zoeken. Inheemse dieren worden zo veel mogelijk terug gebracht naar de Peruaanse jungle. De 33 leeuwen worden binnenkort naar The Wild Animal Sanctuary in Colorado in de Verenigde Staten overgevlogen, wat een unieke gebeurtenis zal zijn.

Jan Creamer, directeur van ADI:

“Dit is een historische dag voor Peru, waarbij overheidsinstanties en de politie duidelijk maken dat er in een moderne samenleving geen plaats is voor wilde dieren die moeten optreden en dat dit niet meer wordt getolereerd. We zullen ervoor zorgen dat er geen dieren worden achtergelaten. We zijn opgetogen dat we deze dieren hebben bevrijd en dat zij een kans zullen krijgen op een nieuw leven, dankzij de ADI Spirit of Feedom vlucht.”

In 2011 verbood Peru het gebruik van wilde dieren in circussen.

Bronnen: WildlifeExtra, ADI, TheDodo ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde