Amnesty International Portugal heeft in een verklaring aan het Portugese Congres verzocht om geen deelname van minderjarigen toe te staan bij stierengevechten. Dit verzoek wordt gedaan na de goedkeuring van een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om minderjarigen alsnog te laten meedoen aan stierengevechten.

parlement amnesty international

In februari 2014 gaf het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties aan dat het stierenvechten in strijd is met de Conventie voor de Rechten van het Kind. De Verenigde Naties sprak toen een beoordeling uit over Portugal als eerste stierenvechtland. Het land kreeg twee belangrijke aanbevelingen: de minimale leeftijd van 12 jaar voor de toegang van kinderen tot stierenvechtscholen zou verhoogd moeten worden, net zoals de minimumleeftijd van 6 jaar om een stierengevecht te bezoeken.

Recentelijk keurde de Commissie van Sociale Zekerheid en Arbeid een wetsvoorstel goed die de toegang tot en verrichting van activiteiten binnen stierengevechten vaststelt. Het gaat hierbij om taken als amateur-stierenvechter voor minderjaren onder de 18, en ondersteunende taken voor kinderen onder de 16 jaar. Volgens het wetsvoorstel zou dit toegestaan mogen worden als de Nationale Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen hiervoor toestemming zou geven. Dezelfde Commissie heeft eerder erkend dat dit soort activiteiten gevaarlijk zijn voor minderjarigen.

Dit wetsvoorstel gaat in tegen de Conventie voor de Rechten van het Kind en negeert de aanbevelingen van de Verenigde Naties. Amnesty International vraagt dit wetsvoorstel te annuleren of aan te passen en verzoekt het Congres om de recommandaties te volgen. Sinds de verklaring van de Verenigde Naties is er in Portugal geen goedkeuring geweest voor het deelnemen van minderjarigen onder de 16 jaar aan stierengevechten.

Bron: CAS International


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.