Een wandelaar uit Lanaken heeft een gruwelijke ontdekking gedaan in het bosgebied bij Gellik-Eigenbilzen, net over de Belgische grens ten noordwesten van Maastricht. Op een afgelegen stuk trof hij een hondenbench aan met daarin een uitgemergelde en inmiddels overleden bruine Amerikaanse Staffordshireterriër. De dode hond werd gevonden in zijn eigen uitwerpselen.

hond
Amerikaanse Staffordshireterriër. Foto: Tatanga/Wikimedia CC

Dat meldt de editie Limburg van Nieuwsblad.be. Wandelaar Jean vertelt hoe hij regelmatig gaat wandelen in het betreffende bosgebied. De hond werd volgens hem achtergelaten ‘in niemandsland’, dus voor hetzelfde geld was hij nooit gevonden. Volgens Jean is de hond omgekomen door ontbering, en stierf hij in zijn eigen uitwerpselen. Vlak voor de jaarwisseling deed hij aangifte bij de politie. Als dierenliefhebber geeft hij aan erg ontdaan te zijn en dat het beeld van de dode Stafford niet meer van zijn netvlies verdwijnt.

Jean en zijn echtgenote Maggy, beide vijftigers, zijn er van overtuigd dat de hond levend achtergelaten is en een vreselijke dood had:

“Het dier moet in deze koude enorm hebben afgezien. Het feit dat de kooi vol uitwerpselen ligt, betekent dat de hond nog een tijd heeft geleefd. Waarom hebben deze mensen de hond niet naar een dierenarts of asiel gebracht? Nu heeft de hond geen kans gekregen. Verschrikkelijk.”

Volgens een betrokken dierenarts is het niet zeker of de hond in het bos aan zijn lot is overgelaten, of thuis al was overleden. De kans bestaat dat de eigenaar er geen geld meer aan wilde uitgeven, en toen de hond eenmaal dood was werd hij gedumpt. Maar omdat in België alle honden een chip moeten hebben wordt het misschien wel makkelijk om de eigenaar te vinden, zo hoopt de dierenarts.

Vechthond

Aangezien het om een Amerikaanse Staffordshireterriër gaat, een potentiële vechthond, bestaat ook de mogelijkheid dat hij door criminelen is achtergelaten. Regelmatig besteedt PiepVandaag.nl aandacht aan de slachtoffers van illegale hondengevechten, een duister circuit van criminelen die veel geld verdienen aan onbeschrijfelijk dierenleed. Hoewel er in Nederland hondengevechten plaatsvinden tast de politie in het duister wegens gebrek aan bewijs. Wel worden her en der in het land dode honden gevonden met de sporen van een wreed gevecht op leven en dood. Om niet te achterhalen wie de eigenaar is wordt voor het dumpen de chip uit de nek van de hond gesneden. Vechthonden die niets meer waard zijn worden ingezet als oefenmateriaal, of achtergelaten om te creperen. Het is niet bekend of de vondst van de dode Stafford in België iets met criminele activiteiten te maken heeft, maar het valt helaas op voorhand niet uit te sluiten.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.