Helaas is niet voor iedereen het nieuwe jaar vrolijk begonnen. Kinderboerderij Erve ’t Wooldrik in Enschede plaatste op oudejaarsdag een hartverscheurende oproep op Facebook dat ‘hun’ gans Gijs op onvoorstelbaar wrede wijze om het leven is gebracht. Er wordt nog in het duister getast over de dader(s), vandaar dat de kinderboerderij de hulp heeft ingeroepen van eventuele getuigen.

Gijs voor de mishandeling.
Gijs voor de mishandeling. Foto: FB Kinderboerderij Erve ’t Wooldrik

De trieste dood van Gijs sluit aan bij een reeks van dierenmishandelingen die 2014 teisterde. Zo waren er de gruwelijke verminkingen van paarden her en der in Nederland, maar ook jongeren die zonder enig schuldgevoel kippen doodmartelden. Mogelijk is het trieste lot van gans Gijs in Enschede door baldadig groepsgedrag ontstaan, zo schrijft kinderboerderij Erve ’t Wooldrik op Facebook:

“We hadden gehoopt het jaar met leuk nieuws uit te gaan, maar helaas hebben we ontzettend treurig nieuws. Gisteravond/vannacht is er bij ons in het park een gans gedood. De vertrouwde grote, witte gans Gijs is vermoedelijk doodgeknuppeld en er zijn veren uit zijn kont getrokken. De ganzen en eenden bij de vijver in ons park zijn erg tam, vriendelijk en komen graag even bij je buurten als je aan het wandelen bent. Helaas is dit voor Gijs fataal geworden. Vanochtend is hij in de bosjes gevonden, met zijn hele bek onder het bloed en een dikke deuk in zijn hals, ook was zijn kont voor grotendeels kaal en lagen de veren op het voetpad langs de waterkant. De foto’s willen we jullie besparen, want het is te erg voor woorden.”

Gijs na de mishandeling.
Gijs na de mishandeling. Foto: FB Kinderboerderij Erve ’t Wooldrik

“We hopen dat we deze zieke geesten (andere woorden hebben we er niet voor) die dit gedaan hebben, te pakken krijgen! Dit is niet de eerste keer dat er een gans, of andere watervogel bij ons in het park bij de vijver wordt mishandeld of zelfs gedood! Vermoed wordt dat het een groepje is geweest en dat hierbij het haantjesgedrag naar voren is gekomen, maar zeker weten doen we het niet omdat er geen getuigen zijn. Het kan dus ook één dader zijn. Helaas is het voor Gijs te laat, maar we hopen nog altijd de dader(s) te pakken te krijgen en hiervoor te laten boeten. Want dit moet stoppen!”

Alert

Maandag 5 januari heeft kinderboerderij Erve ’t Wooldrik overleg met de gemeente Enschede over de kwestie. De stichting huisvest de dieren op gemeentegrond en gans Gijs is niet het eerste geval van dierenmishandeling, zo vertelt beheerder Erica Weber aan PiepVandaag:

“De kans dat iemand iets gezien heeft is klein, want Gijs is op een afgelegen, donkere plek, ver van de weg gedood. Maar de buurt is wel alert geworden. Een paar maanden geleden is bij ons hetzelfde gedaan met 2 eenden, en net buiten het park blijken kippen het doelwit geweest te zijn, allemaal in dezelfde periode. Na de dode eenden hoopten we dat het zou stoppen, maar dat is dus niet zo. Of het om dezelfde dader of daders gaat is niet te zeggen, maar het is natuurlijk wel toevallig dat er een reeks is van mishandelingen. Het is echt verschrikkelijk wat er gebeurt.”

De kinderboerderij vraagt iedereen om de getuigenoproep via Facebook en andere sociale media te delen, ook als je niet in Enschede woont. Weet je meer over de verdrietige dood van gans Gijs, of eerdere mishandeling van dieren in de omgeving van de kinderboerderij, neem dan contact op met Erve ’t Wooldrik via telefoonnummer 053-4322932 (dagelijks tussen 8 en 4), via een privébericht op hun Facebookpagina, of via e-mail. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om direct te bellen met de Dierenpolitie via telefoonnummer 144.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel