Wisent? Bij veel mensen zal deze diersoort geen belletje doen rinkelen. Toch kun je hem niet over het hoofd zien. Het is namelijk het grootste Europese landzoogdier, dat een paar honderd jaar geleden algemeen in Europa voorkwam. Wandel je in het Kraansvlak, nabij de Kennemerduinen, dan kun je dit neefje van de Amerikaanse bizon zomaar tegen het flinke lijf lopen!

Foto: Wikimedia Commons

Soortbehoud op het nippertje
Rond 1920 is de wisent onder andere door intensieve jacht in het wild uitgestorven. Met de 56 dieren die in dierentuinen overbleven is een fokprogramma gestart en uiteindelijk werd de wisent weer uitgezet in bakermat Polen en andere landen, zoals Duitsland. Sinds april 2007 leeft een kudde wisenten ook in Nederland, in het Kraansvlak. De dieren zijn imposant om te zien: een volwassen stier kan een schouderhoogte bereiken van twee meter en wel 1000 kg wegen.

5 jaar onderzoek
Diverse universiteiten doen wetenschappelijk onderzoek naar de dieren. Zo willen de onderzoekers onder meer weten hoe hun terreingebruik is en hun gedrag te opzichte van elkaar en van mensen. Een ander belangrijk onderzoeksaspect is het effect dat de wisenten hebben op de diversiteit aan dieren en planten. Inmiddels is gebleken dat wisenten goed kunnen samenleven met grote grazers als edelherten, reeën, konikpaarden en Schotse Hooglanders en dat ze mensen juist uit de weg gaan. De dieren in het Kraansvlak worden uitgewisseld met dieren in andere wisentgebieden om de diersoort in stand te houden.

Wisentenpad
Het onderzoek wordt in ieder geval verlengd tot 2017. Wie weet is de herintroductie van de wisent in Nederland daarna definitief. Ben je nieuwsgierig geworden naar de wisent en wil je eens zien hoe de dieren eruit zien met hun dikke wintervacht? Je kunt zonder begeleiding van een boswachter het wisentenpad lopen, dat onlangs geopend is. Op www.wisenten.nl staat een routebeschrijving.

Bronnen: Scientas en Wisenten.nl