Wetenschappers tonen lijst van belangrijkste beschermde gebieden 

Het meest waardevolle natuurgebied ter wereld ligt in Colombia. Dat blijkt uit de lijst van de meest onvervangbare beschermde gebieden die de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gisteren bekend heeft gemaakt. Voor deze lijst identificeerden wetenschappers 78 gebieden in 34 verschillende landen die cruciaal zijn voor het voortbestaan van soorten. 

Sierra Nevada de Santa Marta - Colombia
Sierra Nevada de Santa Marta , gebergte | Foto: Nick29 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
Het Sierra Nevada de Santa Marta Natural National Park in Colombia voert de lijst aan omdat hier veel bedreigde soorten leven die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals verschillende soorten kolibries. Zonder dit beschermde gebied zouden ze uitsterven. In totaal leven in de 78 gebieden op de lijst ruim 600 soorten vogels, amfibieën en zoogdieren. Daarvan wordt de helft bedreigd.

Werelderfgoed

Veel van de gebieden op de lijst worden al door UNESCO erkend als gebieden met unieke, universele waarde. Echter, de helft van de gebieden – waaronder het Sierra Nevada de Santa Marta park – heeft nog geen status op de lijst van het Werelderfgoed.

“Toevoeging aan de lijst voor het Werelderfgoed zou enorm kunnen bijdragen aan de bescherming van de unieke biodiversiteit in deze gebieden”, aldus Soizic Le Saout, die de studie leidde.

Prioriteiten

De onderzoekers benadrukken dat goed management belangrijk is.

“Daar schort het helaas nogal eens aan, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende geld wordt vrijgemaakt”, zegt Simon Stuart van IUCN. “Deze lijst helpt om prioriteiten te bepalen.”

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers stelden de lijst samen met behulp van gegevens van de IUCN Rode lijst van bedreigde soorten en het wereldwijde archief van beschermde gebieden, de World Database on Protected Areas.

Persbericht IUCN