Botoxfabrikant Ipsen stopt met dierproeven, honderdduizenden dieren worden gered! Succes na jarenlange campagne door EDEV en Europese zusterorganisaties 

Muis - muizen - Ipsen

Botoxfabrikant Ipsen gaat tegen eind 2014 stoppen met dierproeven voor haar botox-variant ‘ Dysport® ‘. Dit meldde het bedrijf in een gesprek met GAIA, de Belgische vertegenwoordiger van het Europese samenwerkingsverband van dierenbelangenorganisaties ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments), waar EDEV voorzitter van is.

“Dankzij deze beslissing van Ipsen zullen honderdduizenden muizen niet langer onderworpen worden aan gruwelijke experimenten. Het is het resultaat van jarenlange inspanningen die EDEV en haar Europese zusterorganisaties hebben geleverd – en we zijn dan ook zeer trots en tevreden”, aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV – Een DIER Een VRIEND.

Giftig product
EDEV en Europese koepelorganisatie ECEAE eisen nu al jaren dat fabrikanten van botulinetoxine (Botox ® )* stoppen met het zwaar-giftige product op dieren uit te testen. Jaarlijks worden honderdduizenden muizen misbruikt voor voor het testen van botulinetoxine, de giftige stof waar ’s zomers eendjes en vissen aan sterven (botulisme) door verlamming van onder meer het adenmhalingsapparaat – waar deze vullers voor lippen en kraaiepootjes van gemaakt worden.

Ieder jaar hield de ECEAE een speciale anti-botox-week: EDEV en haar Europese collega’s stonden onder andere voor de deur bij Ipsen-vestigingen met protestacties. Afgelopen juli nog stond EDEV met een ‘gekke wetenschapper’ en mensen in bloedige muizenpakken. De deur in Hoofddorp bij Ipsen bleef toen nog hermetisch dicht voor de dierenvrienden.

Dodelijke experimenten
Botulinetoxine (botox) is extreem krachtig en giftig. Elke hoeveelheid botox wordt geëvalueerd aan de hand van de controversiële LD50-test. Met die test wordt bepaald hoeveel de gemiddelde dosis bedraagt om 50% van een groep proefdieren te doden. Botulinetoxine wordt geïnjecteerd in de onderbuik van muizen, wat spierverlamming, blindheid en ademnood veroorzaakt. Uiteindelijk stikken de muizen. Jaarlijks sterven zo honderdduizenden muizen een pijnlijke en gruwelijke dood.

Muizen zijn niet eens nodig
Het grootste deel van deze dierproeven kan vermeden worden: een andere fabrikant van botox, Allergan, kreeg eerder de toestemming om voor haar eigen toxine de LD50-test te vervangen door een alternatieve in vitro-test die 95% van de muizen spaart. Mede door de landelijk gevoerde campagne door EDEV en internationaal door de ECEAE investeerde ook Ipsen in zo’n alternatieve test. Het blijkt echter niet mogelijk om voor de twee verschillende toxines dezelfde diervrije test te gebruiken zonder aanpassingen. Volgens Ipsen gaat het daarom sneller om een in vitro-test te ontwikkelen voor haar eigen toxine. Het bedrijf verwacht die ongeveer over een jaar klaar te hebben.

EDEV en haar Europese partners zijn verheugd met dit voornemen van Ipsen en zal de vooruitgang nauwlettend volgen zodat de einddatum die nu naar voor geschoven wordt, daadwerkelijk gehaald zal worden.

*Botox ®  is de gepatenteerde merknaam van Allergan Inc.; ondanks dat in de volksmond altijd ‘botox’ wordt gebruikt, gaat het om botulinetoxine.

Persbericht EDEV