Naar schatting vinden jaarlijks 10 miljoen trekvogels de dood in vijf meter hoge vangnetten aan de kust van de Middellandse Zee. De vangnetten staan verspreid op een strook van 700 kilometer lang, van Libië tot Israël. 

Vogeltje in net - vangnetten
Photo Credit: Peter de Wit via Compfight cc

Dit ontdekte een reportageploeg van de Duitse omroep Bayerischer Rundfunk in Egypte. Onder de trekvogels bevinden zich heel wat Europese broedvogels. Het doel van de vangnetten is vogels vangen voor lokale consumptie.

“Dat men met grote vangnetten werkt, was bekend, maar niet van zó’n omvang. Dat is nieuw.” Aldus Bioloog Holger Schulz, die met het reportageteam meereisde.

Lars Lachmann, vogelexpert bij the Nature and Biodiversity Conservaton Union (NABU) ziet de netten als een extra verklaring voor de achteruitgang van bepaalde vogelsoorten.

“Een groot aandeel van onze soorten heeft al te kampen met habitatverlies en klimaatsveranderingen: populaties van soorten als fitis, nachtegaal, tapuit en nachtzwaluw moeten hier enorm onder lijden.”

Bron: De Morgen @Piepvandaag.nl Jaimy Visser


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.