De dierenbeul die kat Sprotje vorig jaar in Vlaanderen een kwartier in een oven stopte heeft de maximale straf opgelegd gekregen. Hij is veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 4000 euro, wegens dierenmishandeling. Verder is het de man de rest van zijn leven verboden om dieren te houden.

Sprotje
Dierenbeul die kat Sprotje in oven stopte krijgt maximale straf | Foto (illustratief): publiek domein

De man van Oekraïense komaf had de 10 maanden oude Sprotje in juni 2018 tijdens een feestje in het Belgische Kortrijk als voetbal gebruikt en een kwartier in de oven gestopt. De gehele linkerkant van haar lijfje was vreselijk verband en ze had ernstige interne bloedingen. Volgens de dader, die geen enkel berouw toonde, kon het lot van de kat hem niets schelen:

“Die kat was af en toe vervelend en dan sloot ik haar op in de badkamer. Wat ik wel weet, is dat die oven geen 200 graden was.”

Een van de aanwezigen op het feestje haalde het katje na een kwartier uit de oven en zette het zwaargewonde dier in de douchecabine. Ruim een dag later werd Sprotje alsnog naar Dierenartsen Overleie gebracht. Dierenarts Valérie Huvaere was ontdaan toen ze het arme dier zag:

“Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Het is onbegrijpelijk dat iemand een kat, een levend wezen, in een oven stopt. Sprotje eet niet en ze plast waar ze ligt. Ze krijgt een infuus met elektrolyten om aan te sterken, pijnstillers en ze zit in het verband. En als Sprotje blijft weigeren om te eten, krijgt ze ook sondevoeding. Ik heb er vertrouwen in dat Sprotje het zal halen.”

https://www.facebook.com/SprotjesfondsVZW/posts/463101267747520

Vonnis

De Correctionele Rechtbank West-Vlaanderen in Ieper veroordeelde A.P., die zelf niet aanwezig was, tot de maximale straf van zes maanden cel en een boete van 4000 euro. Dat de man geen spijt had van zijn daad woog mee in het vonnis. Hij mag ook nooit huisdieren houden. De rechter gaf aan dat er sprake was van ‘barbaarse mishandeling, een totaal gebrek aan schuldbesef, gevoelloosheid voor dieren en mensen en daarom gevaarlijk voor onze maatschappij’. En stelde ook dat het ging om:

“…barbaarse daden die ontoelaatbaar zijn en onverenigbaar met de waarden en normen in onze maatschappij.”

Dierenrechtenorganisatie GAIA diende na de mishandeling van Sprotje een klacht in tegen de man en wordt erkend als burgerlijke partij. De organisatie krijgt 1 euro morele schadevergoeding en is tevreden over de veroordeling. Michel Vandenbosch:

“Dit is een voorbeeldig vonnis. De rechtbank heeft een zeer duidelijk signaal gegeven dat dergelijke wreedheid ontoelaatbaar is en zonder het woord uit te spreken laat de rechter duidelijk blijken dat het hier gaat om een individu zonder schuldbesef, een gevoelloze dierenbeul, gevaarlijk voor dier en mens. Met andere woorden: zoals ik eerder al zei gaat het hier duidelijk om een psychopaat.”

Gouden mandje

Tijdens het feestje waarbij Sprotje zo ernstig mishandeld werd, was haar eigenaar waarschijnlijk niet thuis. Hij was erg geschokt toen hij hoorde wat er had plaatsgevonden, maar kreeg Sprotje niet terug. Zij is herplaatst en heeft nu een heerlijk leven.

Afgelopen Werelddierendag ging dierenarts Joshua Dutré, van Dierenartsen Overleie en het Vlaamse tv-programma Beestig, op bezoek bij Sprotje om te zien hoe het met haar gaat. Hoewel ze soms nog wat schuw is, is ze lichamelijk goed hersteld. Ze heeft een vriendje en is heel sociaal en lief.


Sprotjesfonds VZW

Joshua richtte samen met andere dierenartsen het Sprotjesfonds op. Hiervan kunnen medische kosten worden vergoed voor dieren die, net als Sprotje, ernstig mishandeld zijn.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde