Deze week werd een groep verwaarloosde cavia’s naar Stichting Flappus in Zwolle gebracht. De 35 cavia’s hadden bij elkaar gezeten en daardoor was een groot deel van de zeugjes zwanger. Daarnaast bleken de dieren ook te zijn mishandeld.

Groep verwaarloosde cavia’s in beslag genomen
Groep verwaarloosde cavia’s in beslag genomen | Foto: Stichting Flappus Zwolle/Facebook

‘Het is vanmiddag stralend weer, maar in de opvang is van een zonnige stemming helaas geen sprake,’ luidde het bericht dat Stichting Flappus over de cavia’s op hun Facebookpagina deelde. De groep werd afgelopen maandag met spoed binnengebracht. Veel van de vrouwelijke dieren waren zwanger en de cavia’s zaten daarnaast onder de abcessen en bijtwonden. Ook waren zij zwaar vermagerd:

“Ontzettend pijnlijk en bovendien zo onnodig, want deze ellende had voorkomen kunnen worden als zij op een juiste, diervriendelijke manier waren gehouden.”

Over de mishandeling van de cavia’s geeft de opvang liever geen details. De medewerkers zijn er erg van geschrokken.
.

Groep verwaarloosde cavia’s in beslag genomen

Helaas is dit voorval geen uitzondering. Twee jaar geleden schreven wij over een groep van 55 cavia’s die dood werd aangetroffen in een schuur in Hoorn. Zij zaten in ernstig vervuilde hokken en waren door ondervoeding en uitdroging om het leven gekomen. Gelukkig is er bij de groep uit Zwolle op tijd ingegrepen en konden de dieren nog gered worden. De cavia’s zijn nu veilig in de opvang en vanaf nu zal het alleen maar beter met hen gaan. Er is aandacht voor hun fysieke en mentale toestand. Zij kunnen aansterken met het juiste voer en medische zorg. De zwangere zeugen zijn in speciale kraamverblijven geplaatst, waar zij in alle rust kunnen bijkomen en bevallen.

Groepsdieren

Naast de nieuwe groep zitten er momenteel nog 120 andere cavia’s bij Stichting Flappus die wachten op een goed thuis. Iedereen met een hart voor dieren wordt opgeroepen om een koppel of maatje voor bij een cavia te adopteren om hen een tweede kans te geven. Cavia’s zijn namelijk groepsdieren en vereenzamen als zij alleen worden gehouden. Daarnaast hebben zij dagelijks vers hooi, groente en de juiste verzorging nodig. Ook al zijn het kleine diertjes, het houden van cavia’s is een grote verantwoordelijkheid. Helaas blijkt dat niet iedereen hier klaar voor is.

Groep verwaarloosde cavia’s in beslag genomen
Het houden van cavia’s is een grote verantwoordelijkheid | Foto: Juliëtte Ronteltap/AnimalsToday

Help Stichting Flappus

Momenteel heeft Stichting Flappus genoeg kooien om alle cavia’s onder te brengen, maar wat extra bodembedekking en voer kunnen geen kwaad. Wil jij hen helpen? Klik dan hier.

Bronnen:

55 dode cavia’s aangetroffen in Hoorn

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap