De primaatsoort, Maki’s (Lemuren) die uniek voorkomt op Madagaskar en nabijgelegen eilanden, is volgens het International Union for Conservation of Nature (IUCN), de meest bedreigde soort der primaten ter wereld. 

Ringstaartmaki
Ringstaartmaki, ook bekend van de animatiefilm ‘Madagascar’

Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst in Madagaskar’s hoofdstad, Antananarivo, maakten specialisten die zich inzetten voor het behoud van de soort, bekend dat 91% van de 103 verschillende Maki-soorten ernstig bedreigd, bedreigd of kwetsbaar zijn bevonden op grond van de maatstaven van de IUCN Rode Lijst. Dit is een schrikbarende toename vergeleken met de laatste metingen uit 2005.

“Lemurs are in danger of becoming extinct by destruction of their tropical forest habitat on their native island of Madagascar, off Africa’s Indian Ocean coast, where political uncertainty has increased poverty and accelerated illegal logging.”

Eén van de specialisten benadrukt dat mede door het gebrek van wet -en regelgeving in het land, zaken als houtkap en jacht uit de hand zijn gelopen.

“Political uncertainty has increased poverty and accelerated illegal logging” en jacht op maki’s “a more serious threat than previously imagined.”

Er zullen verschillende projecten worden gestart om het voortbestaan van de soort te bewerkstelligen.

Er was op de jaarlijkse bijeenkomst nog wel een lichtpuntje te melden. Een team onder leiding van Peter Kappeler heeft op Madagaskar ook een compleet nieuwe soort Maki ontdekt.

John Cleese had het liefst een Maki getrouwd! Zie hieronder deel 1 van zijn documentaire

Bron ©PiepVandaag.nl