House of Animals maakt zich zorgen over het gevreesde Russische offensief in Oekraïne. Zoals jullie weten hebben wij dagelijks contact met de opvangcentra en mensen die we met noodhulp steunen. En al weken horen en lezen we over hun bezorgdheid over dit offensief. Zo is de verwachting dat op 24 februari – één jaar na het begin van de oorlog – het gevreesde offensief van start zal gaan. Opvangcentra zien hierdoor een enorme noodzaak om voedsel in te slaan zodat ze voor een langere periode hun dieren kunnen blijven voeden.

offensief
House of Animals bezorgd over Russisch offensief in Oekraïne | Foto: shelter Pegasus

Oekraïne heeft al zoveel te verwerken gehad, mensen doen alles om in deze vreselijke oorlog te overleven, en dan komt er nog meer ellende aan. Om moedeloos van te worden. Maar we hebben ook gezien dat mensen sterk zijn en doorgaan met hun leven en hun doelen, ondanks de beschietingen, bombardementen en aanhoudende dreiging.

Bezorgd over offensief

Maar vanuit House of Animals kunnen we niet ontkennen dat we erg bezorgd zijn. Een groot deel van de opvangcentra die we steunen bevindt zich gelukkig in weilanden, ver weg van de beschietingen.
Maar ze kunnen hierdoor voor langere tijd problemen hebben met de aanvoer van voedsel en andere benodigdheden. Daarnaast wonen vrijwilligers en individuen die we steunen soms wel in de steden, waar gevaar het grootst is.

We willen met jullie een aantal woorden delen vanuit deze opvangcentra. We lezen dit soort berichten met kippenvel, omdat het ons dichterbij de realiteit brengt waarin onze contactpersonen leven. Bericht van opvang in het zuiden van Oekraïne:

“Nogmaals hartelijk dank voor jullie hulp. Gisteren maakten we een verhaal van dankbaarheid aan jullie op Instagram, ik wil het hier delen en jullie nogmaals bedanken voor het feit dat we de mogelijkheid hebben om voer te kopen voor onze honden en voor de honden die we verzorgen in het industriegebied. Helaas wordt de situatie in de stad niet beter, maar slechter.”

Angst

De opvang zegt dat de angst groot is onder de mensen:

“In verband met het aangekondigde offensief neemt de angst onder de mensen alleen maar toe, mensen verlaten de stad en laten hun huisdieren in de steek. Helaas heeft ook een persoon het asiel verlaten, omdat de familie probeert te vertrekken naar een veiliger plek. Dus zijn er nog minder van ons over, en nog meer honden. En we verontschuldigen ons bij voorbaat als we lange tijd geen contact met jullie krijgen, er is geen verbinding op het grondgebied van het asiel. Natuurlijk zijn we ook bang, maar we kunnen nergens heen en we laten de honden niet achter. En wat jullie voor ons doen is onbetaalbaar. Want elke dag verwoed nadenken waar we voedsel voor de dieren kunnen halen is verschrikkelijk. En dankzij jullie hulp, jullie steun, hebben we voedsel, water en brandhout om warm te blijven…. Dank jullie voor de duizendste keer, voor wat jullie zijn en dat jullie onze situatie begrijpen.”

generator
Foto: The City of Dog

Explosies

Een opvang uit het oosten van Oekraïne – waar de dieren gelukkig ver weg van de bombardementen verblijven – die dieren in andere gebieden redt:

“Nu vangen we honden. De explosies zijn heel dichtbij, de dieren beginnen te springen omdat ze bang zijn, nu wordt heel Oekraïne gebombardeerd met raketten.”

“..maar jullie nieuws vertelt niet de hele waarheid over wat er hier gebeurt, we zitten in de hel …. we gaan elke dag naar bed met het geluid van een sirene en weten niet of we wakker worden of niet…”

Woorden zeggen genoeg. We zijn ontzettend blij dat we noodhulp kunnen bieden, maar dit doen we met een zwaar hart, want we zouden zoveel meer willen doen.

Vanuit House of Animals willen we onze lieve, sterke, moedige vrienden in Oekraïne zeggen dat we heel erg met jullie meeleven. We vinden het verschrikkelijk dat jullie in deze vreselijke oorlog zitten. We doen er alles aan om jullie te kunnen blijven steunen met noodhulp. Hou alsjeblieft hoop!
Omdat opvangcentra dringend voedsel nodig hebben om zich voor te bereiden op wat er komen gaat, vragen we jullie om ons te blijven steunen!

Noodhulp voor dieren!

Tot slot: blijf de dieren in nood alsjeblieft steunen. Met jullie hulp zorgen we ervoor dat de dieren in Charkov voedsel en medische hulp blijven krijgen:

Karen’s blog: Dieren helpen in Oekraïne deel 1

©AnimalsToday.nl | House of Animals Estefania Pampin Zuidmeer