Duizenden kruisbekken vlogen de afgelopen weken over Nederland. Er zijn er meer dan 3.000 geteld. De dieren zijn afkomstig uit Rusland. Scandinavië en Siberië.

Kruisbekken
Foto: Dave Menke [Public domain], via Wikimedia Commons
De kruisbek staat bekend om de luidruchtige roep (dat klinkt als ‘kiep-kiep’) en hun krachtige vlucht. Meestal vliegen ze over het bos en bij voorkeur in groepsverband.

Het is voor het eerst sinds het najaar van 2005 dat zo’n grote hoeveelheid kruisbekken over ons land vloog. Over het hele jaar geteld gaat het zelfs om 17.000 dieren. Ze vliegen vooral in het midden en oosten van het land over de bosrijke gebieden.

De vogels komen niet uit Nederland maar uit bosrijke gebieden ten noordoosten van ons land. In de uitgestrekte naaldbossen daar bij voorkeur met veel sparren kunnen de vogels ongestoord broeden. Het zaad van de sparren is de belangrijkste voedselbron voor de kruisbek.

In het najaar als de zaadjes op zijn, trekken de dieren richting het zuidwesten. Zo zijn er in het zuiden van Zweden dit jaar vanaf augustus al meer dan 28.000 kruisbekken geteld. Of de vogels die we in ons land tellen ook uit Scandinavië afkomstig zijn is onduidelijk. Het zou ook kunnen dat ze uit meer oostelijk gelegen streken komen (Rusland en Siberië).

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl