De supertrawler Margiris van Nederlands visserijbedrijf Parlevliet en Van der Plas vaart vanaf vandaag onder de Australische vlag en is hernoemd tot ‘Abel Tasman’.

Margiris heet nu Abel Tasman
Margiris heet nu Abel Tasman | Foto: ABC.net.au/TV News TAS

Greenpeace heeft er alles aan gedaan dit te voorkomen. De supertrawler zal waarschijnlijk al binnen 48 uur kunnen uitvaren.

Ook in Australië zelf is veel tegenstand. De Zuid-Australische overheid heeft de minister van visserij Joe Ludwig al laten weten dat het schip in haar wateren zeker niet welkom is. West-Australië wil vooral garanties van de minister dat er gewaakt zal worden voor overbevissing en bijvangst.

Minister van milieu Tony Burke zegt dat de bemanning er alles aan moet doen om bijvangst van beschermde vissen, zeehonden en dolfijnen te voorkomen. Als deze dieren toch worden gevangen, wordt de vergunning ingetrokken. Om overbevissing tegen te gaan wordt het schip ook scherp in de gaten gehouden.

De Margiris, nu dus de Abel Tasman is 142 meter lang en gaat in de Australische wateren 18.000 ton horsmakreel en redbait wegvangen, de helft van het totale Australische quotum. Het schip zal het eerst gaan vissen in de Great Australian Bight.

Video: Supertrawler’s controverse [ENG]

Bron ©PiepVandaag.nl