Dagelijks krijgen dierenopvangcentra te maken met dieren die een ongeluk hebben gehad, door menselijk toedoen gewond zijn geraakt of zichzelf in de nesten hebben gewerkt. Zonder hulp redden zij het niet, maar dankzij dierenvrienden die zich inzetten om deze pechvogels op te lappen, krijgen velen gelukkig een tweede kans. 

Vogelklas
Een nest bunzingen werd aangetroffen in een meterkast | Foto: Vogelklas Karel Schot

Vastgeplakte sperwer
Bij Vogelklas Karel Schot in Rotterdam kwam onlangs een roofvogel binnen, die er beroerd aan toe was. De veren van de onfortuinlijke sperwer zaten helemaal aan elkaar geplakt met lijm. Hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen is onbekend, maar het viel niet mee om de vogel lijmvrij te maken. Eerst moest het dier aansterken, waarna hij werd schoongemaakt en gewassen. Onder de lijmlaag kwam een prachtige sperwer tevoorschijn, die daarna snel weer werd vrijgelaten.

vogelklas
Foto: Vogelklas Karel Schot

Bunzingen in meterkast
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, vangt de Vogelklas ook andere kleine dieren op, zoals egels, vleermuizen en bunzingen. Een bewoner in Ridderkerk vond een nest jonge bunzingen in zijn meterkast.

Hoofd dierverzorging Mirjam van den Ouden:

”De eigenaren roken ineens wat en dachten muizen te vinden. Toen troffen ze jonge bunzingen aan.”

Eerst werd getracht de dieren met hun moeder te herenigen, maar dit mislukte, waarna de jongen eind juni bij de Vogelsklas terecht konden. Hier werden de dieren grootgebracht en kregen ze les in hoe te overleven in het wild.

”We hebben ze alles geprobeerd te leren wat we ze kunnen leren. Klimmen, het water in. Ze vallen soms onze laarzen aan, dus ze weten dat bewegende dingen ook eetbaar kunnen zijn.”

Eind september kregen de dieren hun vrijheid terug in het Gorzenpark in Ridderkerk.

Bron: Vogelklas Karel Schot, RTV Rijnmond ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde