Wetenschappers op het gebied van watervoorraden hebben een waarschuwing afgegeven met betrekking tot extreme tekorten. Om dit te voorkomen moet de wereldpopulatie binnen veertig jaar bijna volledig over op een vegetarisch eetpatroon.

Water
Foto: Flickr/M @ X

Ongeveer 20% van de eiwitten die men binnenkrijgt is afkomstig van dierlijke producten. Dit zal tegen 2050 teruggebracht moeten worden tot zo’n 5% om de extra 2 miljard mensen op aarde te kunnen voorzien van water.

“Als we op de huidige manier doorgaan met consumeren, zal er niet genoeg water zijn om voedsel te produceren voor de 9 miljard mensen die in 2050  op aarde leven,” aldus Malik Falkenmark van het Stockholm International Water Institute (SIWI).

70% van onze watervoorraad wordt gebruikt voor agrarische doeleinden, waarbij veeteelt vijf tot tien keer meer water verbruikt dan landbouw. Ook de Verenigde Naties voorspellen dat de voedselproductie met 70% zal moeten stijgen om tegen 2050 iedereen van eten te kunnen voorzien. Met betrekking tot ons water moeten we daarnaast rekening houden met de opkomst van duurzame energie. De verwachting is dat de komende dertig jaar de winning van energie uit water met 60% zal toenemen.

De onderzoeksresultaten volgen op de voorbereidingen van Oxfam en de VN op waarschijnlijk de tweede voedselcrisis binnen vijf jaar. Sinds juni zijn de prijzen voor grondstoffen als maïs en meel met 50% gestegen vanwege grote droogtes in de VS en Rusland, tegenover enorme regenval in Azië. Oxfam maakt zich met name zorgen over ontwikkelingslanden die sterk afhankelijk zijn van de import van voedsel. De voedseltekorten van 2008 hebben in 28 landen tot civiele ongeregeldheden geleid.

Naast het bijna volledig elimineren van dierlijke producten uit ons dieet, zal er ook gekeken moeten worden naar de verdeling van voedsel over de wereld. Ondanks dat er landen zijn met overschotten aan voedsel en de voedselproductie toeneemt, zijn er bijna drie miljard mensen ter wereld die ondervoed zijn.

Bron ©PiepVandaag.nl Franca Krijnsen