Een brand heeft ongeveer 1.000 gekooide dieren gedood op de Chatuchak Weekendmarkt in Bangkok, een van de grootste openluchtmarkten in Zuidoost-Azië.

duizend
Ook vissen werden verhandeld op de Chatuchak weekend markt in Bangkok | By Jarcje@en,wikipedia, CC BY 2.5

De brand brak uit rond 4:10 uur plaatselijke tijd en overspoelde meer dan 100 dierenwinkels op de beroemde markt, aldus ambtenaren in Bangkok. Naar verluidt gaat het om onder andere honden, vogels, katten en slangen, die in een kooi zaten en dus geen kant op konden. Met als gevolg duizend dode dieren. Er zijn geen menselijke slachtoffers gemeld als gevolg van de brand.

Duizend gekooide dieren verbrand

Volgens de autoriteiten hadden hulpverleners ongeveer een uur nodig om de brand onder controle te krijgen. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk kortsluiting. Terwijl men nog bezig is de financiële schade vast te stellen, worden getroffen winkeleigenaren opgeroepen zich te melden voor compensatie.

 Chatuchak, zoals veel markten in de Thaise hoofdstad, is tot de nok toe gevuld met allerlei winkels in  smalle steegjes. De toeristische hotspot heeft meer dan 15.000 kraampjes verdeeld over 26 secties – waaronder antiek, eten en kleding – en claimt in het weekend 200.000 bezoekers te trekken.

‘Huisdieren’

Het huisdierengedeelte van de markt is de hele week geopend en is vaak bekritiseerd vanwege de behandeling van dieren. De brand van dinsdag leidde tot hernieuwde kritiek van dierenrechtengroeperingen, waaronder PETA. PETA’s Senior vice-voorzitter Jason Baker:

“Dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor ons vermaak. PETA dringt er bij de Thaise regering op aan om ervoor te zorgen dat deze faciliteit, waar dieren in gevangenschap lijden, nooit meer wordt geopend.”

De Wildlife Friends Foundation (WFFT) in Thailand grijpt de brand aan om maar weer eens te wijzen op illegale smokkel van zeldzame en bedreigde diersoorten. Dit komt veelvuldig voor onder dierenverkopers in Chatuchak. WFFT-voorzitter Edwin Wienk verklaart:

“Het is al veel te lang toegestaan om dieren onethisch en vaak illegaal te blijven verkopen. Verkoop van exotische dieren op de markt is immoreel, wreed, een gevaar voor de gezondheid en de veiligheid en ook nog volkomen onnodig”.

Bron:

Redding tijgers en beren toont misstanden wildtoerisme Thailand

©AnimalsToday,nl Laura Lancée