“Maai van binnen naar buiten”, luidt het advies. De meeste veehouders weten dit wel maar door gewenning en gemak past slechts 25 procent dit toe. Vanuit het midden maaien vraagt om meer denkwerk en inspanning. Jaarlijks sterven miljoenen dieren aan de zogenaamde “maaidood”.

Reekalfje - maaidood
Foto: Hamilton Conservation Authority / Foter.com / CC BY-NC-ND 

Traditioneel wordt het land vanaf de buitenkant naar het midden gemaaid. Juist in deze buitenrondes (langs afrasteringen en sloten) zit het meeste wild, dat naar het midden wordt verjaagd zodra de brede en snelle landbouwmachines hun werk komen doen. Eenmaal in het midden wacht deze dieren een pijnlijke dood of blijven ze zwaar gewond achter en sterven later aan hun verwondingen. Het gaat hier vooral om konijnen, hazen, jonge herten en reeën. Maar ook duizenden jonge vogels zoals graspiepers, kieviten, grutto’s, patrijzen en fazanten.

Van binnen naar buiten

Uit meerdere experimenten is bewezen dat door het maaien van binnen naar buiten 70 tot 80 procent van het wild uit het perceel wordt verjaagd en hierdoor aan de “maaidood” ontkomt. Boeren moeten bewust gemaakt worden van deze nieuwe maaimethode. Ook zou de politiek de machinefabrikanten moeten dwingen om met oplossingen te komen om deze onnodige dierensterfte te voorkomen. Machinefabrikanten als Krone en Claas schijnen al bezig te zijn en hun machines aan te passen. De grote zelfrijdende maaimachine van het merk Krone heeft een boordcomputer die door middel van een symbool de chauffeur helpt herinneren dat hij van binnen naar buiten moet maaien. Eerder was fabrikant Claas al bezig om een waarschuwingssysteem te ontwikkelen, maar dit systeem bleek te kostbaar te zijn. De goedkoopste oplossing is het gebruik van GPS. Van alle experimenten die gedaan zijn, heeft dit veruit het grootste effect. Iedereen kan er (per direct) mee beginnen en het gaat niet of nauwelijks ten koste van de maaicapaciteit. Iedereen die een beetje recht kan rijden kan zo in het midden beginnen.

Er zijn ook boeren die een wildredder hebben op hun maaier, maar dat zijn er niet veel. Meestal is dit een balk met kettingen dat door het gras sleept. In het verleden werden deze wel verkocht, maar zijn niet erg populair bij de boeren omdat ze veel krom gereden worden en niet overal handig zijn in het gebruik zijn.

Op diverse locaties zijn ook vrijwilligers van de Dierenbescherming actief om tijdens het maaiseizoen graspercelen vrij te maken van wild.

Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker