Je zal maar een circusolifant zijn en dag in, dag uit je kunstjes moeten vertonen. Niet omdat je zo graag de handstand doet of vanwege de ‘liefdevolle band’ met jouw dompteur, maar omdat je geen keuze hebt. Omdat je als klein olifantje uit het wild bent gevangen, voor de ogen van je moeder mishandeld bent net zolang totdat je ophoudt met tegenstribbelen en doet wat er van je gevraagd wordt. Je leeft alleen, soms met een lotgenoot. Urenlang sta je aan voor- en achterpoot vastgeketend. Je vraagt je af of dit nu het leven is dat voor een olifant bedoeld is.

circusolifant
Carla en Rani

Mijn hart breekt keer op keer bij het zien van circusolifanten. Zulke sociale, intelligente dieren, die als goedkoop volksvermaak worden misbruikt: wie kan daar nu plezier aan beleven? 5 minuten vermaak voor de mens in ruil voor een leven lang ellende bij het dier.

Applaudisseren voor een olifant die op een krukje zit, terwijl hierdoor haar inwendige organen op pijnlijke wijze door de jaren heen verzakt raken (prolaps). Lachen om die malle olifant die een dansje doet op muziek, terwijl de dompteur in haar voeten een scherpe olifantenhaak prikt? Dit is niet zomaar dierenmishandeling, maar dit is dierenmishandeling voor de lol.

circusolifant
Olifantenhaak

Wist je eigenlijk dat olifanten normaal gesproken zo’n 65 jaar oud worden? En dacht je dat een circusolifant na al die jaren trouwe dienst met pensioen mag? Was het maar waar. De meeste circusolifanten sterven in het harnas en zullen nooit weten hoe het is om te leven in een kudde met een complexe sociale structuur. Hoe het is om kilometerslange wandelingen te maken. Of hoe het aan je voeten voelt wanneer je na zoveel jaren aan de ketting te hebben gestaan weer je eerste stappen in vrijheid maakt.

In Nederland hebben we op dit moment nog steeds circusolifanten. Karen Soeters schreef vorige week al een blog over Carla en Rani, twee ernstig verwaarloosde en mishandelde Aziatische olifanten. Vele mensen hebben, net als Wilde Dieren de Tent Uit, aangifte gedaan, meldingen gemaakt en de dierenpolitie gebeld om deze dieren te helpen. Maar nog steeds moeten ze dagelijks hun onnatuurlijke kunstjes vertonen. De nood voor het verbod op wilde dieren in circussen is zo ontzettend hoog. Dieren als Carla en Rani kunnen echt niet langer wachten.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft in september aangekondigd dat het verbod op wilde dieren in circussen dit najaar naar de Kamer wordt gestuurd. Terwijl Nederland claimt koploper te zijn op het gebied van dierenwelzijn, worden we als het om circusdieren gaat wereldwijd aan alle kanten ingehaald door andere landen. Slovenië, Colombia, Cyprus, El Salvador, India en zelfs ons buurland België hebben sinds het regeerakkoord in Nederland een verbod ingesteld. En ook Amerika en Groot Brittannië maken grote stappen om dit dierenleed te verbieden. Ik heb er alle begrip voor dat onze Staatssecretaris het verbod netjes wil voorbereiden, maar zo ingewikkeld kan het toch niet zijn?

Houd de website van PiepVandaag en Wilde Dieren de Tent Uit in de gaten voor meer informatie over Carla en Rani en de ontwikkelingen van het verbod op wilde dieren in circussen.

©PiepVandaag.nl Leonie Vestering, directeur, Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit