In Slovenië heeft het Parlement vorige week ingestemd met een wijziging van de wet op de bescherming van dieren. Door deze wijziging wordt het houden en vervoeren van wilde dieren in circussen in de toekomst verboden. Dit maakt Slovenië het vierde land in de Europese Unie dat het houden van niet gedomesticeerde dieren in circussen verbiedt.

Oifanten circus

Volgens berichten in de Sloveense media hebben de afgevaardigden naast het verbod op wilde dieren ook toegestemd met een verbod op het houden van en de jacht op pelsdieren. Hiermee zet Slovenië een grote stap in het verminderen van het dierenleed in eigen land, waardoor de druk op andere landen om hetzelfde te doen alleen maar toeneemt. “Dit verbod bewijst opnieuw dat vermaak ten koste van dieren niet meer van deze tijd is. Oostenrijk, Griekenland en Bulgarije gingen Slovenië al voor. We zijn benieuwd welke Europese landen als eerste zullen volgen”,  aldus Barbara van Genne, Head of Programs bij Stichting Vier Voeters.

Ook Nederland zette onlangs een belangrijke stap naar entertainment zonder wilde dieren. In het regeerakkoord staat namelijk een ‘verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen’ aangekondigd. Vier Voeters benadrukt dat het belangrijk is dat dit verbod zo snel mogelijk doorgevoerd wordt. “Wilde dieren lijden onder de lange transporten, kleine verblijven en onnatuurlijke kunstjes die onderdeel zijn van een leven in het circus. Een verbod betekent de kans op een nieuw leven voor deze circusdieren, bijvoorbeeld in een opvangpark zoals Lionsrock in Zuid-Afrika”, aldus Van Genne.

Lionsrock is gelegen in de provincie Vrijstaat in Zuid-Afrika, een gebied dat bekend staat om het fokken van roofdieren, jagen en handelsactiviteiten. Het leeuwenopvangpark biedt een thuis aan grote katachtigen uit gevangenschap in een natuurlijke leefomgeving die aan al hun levensbehoeften voldoet. Lionsrock biedt niet alleen een thuis aan meer dan zestig leeuwen, luipaarden, tijgers, caracals en cheeta’s, maar ook aan vele andere Afrikaanse wilde dieren.

Bron: persbericht Vier Voeters ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.