In Luik (België) heeft Dierenwelzijn vier leeuwen in beslag genomen van een circus afkomstig uit Frankrijk. De volwassen dieren worden nu opgevangen door het natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Vanaf 14 maart dit jaar is het houden en laten optreden van wilde dieren in het circus in België verboden.

Leeuwen circus
Foto: Pattanapong Hirunard via Bangkokpost.com

Het wetsontwerp is er gekomen nadat in 2011 de Belgische Raad voor Dierenwelzijn de toepassing van de regels officieel aan de kaak stelde. Wilde dieren in circussen bleken te vaak weggestopt in te kleine kooien, zonder aangepaste voorzieningen en bij onjuiste temperaturen, iets wat GAIA in 2003 al onthulde. Het is de eerste keer sinds de aanname van de nieuwe wet dat dieren ook daadwerkelijk in beslag zijn genomen.

Dierenwelzijn heeft twee maanden geleden al proces-verbaal opgemaakt tegen het circus. Reden was niet alleen de aanwezigheid van leeuwen, maar ook de veel te kleine huisvesting van de dieren. Het circus kreeg tot 16 mei de gelegenheid opvang voor de leeuwen te vinden. Bij hercontrole bleek de leeuwen nog steeds aanwezig te zijn en dus werden de dieren, met steun van de lokale politie, in beslag genomen. De eigenaar van de dieren kan nog in beroep gaan bij het gerecht in een poging de dieren terug te krijgen. Ondertussen worden de mogelijkheden onderzocht of de leeuwen kunnen worden overgebracht naar een dierenpark of reservaat in een Afrikaans land.

Het is te hopen dat het de dieren gegund wordt in relatieve vrijheid de rest van hun leven te slijten en dat het verbod op wilde dieren in circussen nu eindelijk ook in Nederland snel van kracht wordt.

Bron: De Standaard ©PiepVandaag.nl