De konikpaarden die op Texel in Natura2000-gebied De Slufter leven mogen daar voorlopig blijven. Dat heeft Staatsbosbeheer aan de jongeren van VeggieSquad laten weten, die fel protesteerden tegen de mogelijke slacht van de paarden, onder meer omdat ze te opdringerig zouden zijn richting wandelaars.

Ysbrand sprak met de directeur van Staatsbosbeheer | Foto: Animals Today

De kinderen en jongeren van VeggieSquad zijn natuurlijk fel gekant tegen het doden van de paarden en ze hadden vandaag een gesprek met de directeur van Staatsbosbeheer. Die heeft laten weten dat de Konikpaarden op Texel daar voorlopig mogen blijven leven. Ysbrand, de jongste actievoerder van VeggieSquad, voerde het woord samen met 23 dierenbelangenorganisaties, waaronder Comité Dierennoodhulp, Animal Rights en de Dieren Coalitie:

“Wij maken ons heel erg zorgen om de opdringerige paarden. Staatsbosbeheer heeft namelijk gezegd dat zij opdringerige paarden naar het slachthuis willen brengen. Ze weten nu al dat er opdringerige paarden zijn dus dit betekent dat er een aantal paarden naar de slacht moeten. Staatsbosbeheer zegt dat ze van dieren houden, maar dan moeten ze geen dieren doden. Dieren zijn geen producten!

Ysbrand vervolgt:

Wij vinden het ook heel erg dat de Konikpaarden in Lauwersmeer [Groningen – red.] zijn gedood. Daar staan nog meer paarden en het is nog onbekend wat er met hen gaat gebeuren. Wij denken nu dat Staatsbosbeheer de konikpaarden het liefste uit het nieuws wil houden zodat niemand in de gaten heeft dat er onschuldige dieren worden doodgemaakt.”

VeggieSquad voerde afgelopen weken actie tegen het doodmaken van de konikpaarden op Texel. Hiervoor dienden zij een gratieverzoek in bij de Koning, de burgemeester van Texel en de directeur van Staatsbosbeheer.
.

Gratieverzoek van jonge dierenvrienden voor koniks Texel

.
Verder startte VeggieSquad een selfie-actie waarin zij andere jongeren opriepen een paardenhoef op hun hand te tekenen en de foto hiervan op sociale media te plaatsen, om steun te betuigen voor de paarden. De actie werd gesteund door veel kinderen.
.

Jongeren starten selfie-actie voor konikpaarden op Texel 

.
Bron: Persbericht VeggieSquad