Het Europees Parlement (EP) wil dat alle honden en katten in Europa verplicht een chip krijgen met informatie over fokkers, handelaren, dierenartsen en eigenaren die een rol in het leven van een huisdier hebben gespeeld. Wie knoeit met de chip, zoals nu nog geregeld gebeurt, moet zwaarder gestraft worden. Ook de controles op fokkers, dierenwinkels en websites die huisdieren aanbieden, dienen aangescherpt te worden.

EP
Actieplan tegen illegale puppyhandel door Europees Parlement goedgekeurd | Foto: publiek domein

Dit goede nieuws staat allemaal in het actieplan tegen illegale huisdierenhandel, dat het Europees Parlement woensdag 12 februari heeft goedgekeurd. Ook een wijzigingsvoorstel van de Partij voor de Dieren om fok- en verkoopmethodes die zorgen voor dierenleed te verbieden, is met overgrote meerderheid (602 voor, 3 tegen) aangenomen. Europarlementariër Anja Hazekamp schreef namens de Partij voor de Dieren mee aan het actieplan:

“Huisdieren zorgen voor veel plezier. Maar achter de huisdierenhandel gaat ook veel dierenleed schuil. Puppy´s worden vaak onder slechte omstandigheden gefokt in grote schuren en op te jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald. Vervolgens worden ze onder valse voorwendselen via internet aangeboden.”

De omschreven praktijken hebben grote en vaak langdurige effecten op de gezondheid en het welzijn van de dieren, aldus Hazekamp:

“Veel hondjes zijn niet ingeënt, waardoor ze ziek kunnen worden. Dat leidt niet alleen tot veel ellende voor de dieren, maar ook tot verdriet bij de kopers. EU-landen moeten hard optreden tegen deze malafide puppyhandel.”

EP wil ook chipplicht voor katten

Het EP wil verder dat naast honden ook alle katten verplicht gechipt en geregistreerd worden. Een meerderheid stemde voor een chipplicht voor katten. Anja Hazekamp benadrukt het belang van chippen om de aantallen zwerfkatten te reduceren:

“De chipplicht voor katten is een belangrijk instrument om het aantal straatkatten op een diervriendelijke manier te verminderen. Elk jaar belanden er in Nederland zo’n 35 duizend katten op straat en vervolgens in dierenasiels; de meeste van hen kunnen niet herenigd worden met hun eigenaren. Een chipplicht helpt de eigenaren terug te vinden en ontmoedigt het achterlaten van huisdieren.”

In veel Europese landen zetten overheden wrede methodes in tegen zwerfdieren. Ook in Nederland worden er nog steeds katten afgeschoten. Hazekamp:

“Het Europees Parlement heeft zich vandaag duidelijk uitgesproken voor een humane omgang met zwerfdieren, zonder afschot of andere vormen van doding. Een belangrijk signaal.”

Lees ook:

 

Maatregelen tegen puppyhandel gesteund door Milieucommissie EP


Bron: Persbericht PvdD Europa


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.