Een van de zwaarste sterilisatieprojecten ooit had Stichting Dierenopvang Bosnië enige tijd geleden in Bihac. Tegenwerking van de overheid veroorzaakte vertraging, wat veel stress opleverde. Extra aangrijpend was het toen er zeven kleine zwerfhondjes binnen werden gebracht. Ze waren gedumpt op straat en deze kleine dieren hebben het extra zwaar tussen de grote straathonden. De vrijwilligers maakten zich daarom grote zorgen. Gelukkig werden ze alle zeven tegelijk geadopteerd!

Zwerfhondje Bosnie - kleine zwerfhonden
Blond Bosnisch zwerfhondje | Foto: Stichting Dierenopvang Bosnië

Suze Steenbergen van Stichting Dierenopvang Bosnië vertelt:

De vergunningen werden tijdens het uitvoeren van de sterilisaties ingetrokken, door corruptie en machtsmisbruik. Na een dag hopen en wanhopen, kregen we weer een GO (vergunning) en moesten we nog harder aan de slag, we hadden immers een dag achterstand.”

De tijdelijk opgezette klinieken zijn iedere keer weer anders, je bent afhankelijk van de indeling van een gebouw, meestal een oude fabriek of half gebombardeerd oud gemeentepand. In Bihac hadden we een grote ruimte waar alle honden verbleven, honden die nog geopereerd moesten worden, maar ook honden die al geholpen waren.

Straatleven extra zwaar voor kleine honden

Op de vierde dag was ik de lijst met honden aan het bijwerken die dezelfde dag nog geholpen moesten worden. En opeens drong het tot me door. Allemaal zwervers, rond de vijf kilo. Vijf kilo, dus allemaal mini’s. Ik keek nog eens, pekineesjes, dwergkeesjes, chihuahua’s, en allemaal van straat. Mijn hart brak. Door de vermoeidheid moest ik keihard huilen, ik had me al die dagen zo sterk gehouden en nu kwam het er allemaal uit. Ik vond het onvoorstelbaar dat al die accessoires, want zo worden ze gezien, gewoon op straat gekwakt waren, als oud vuil.

Suze Steenbergen met zwerfhondje - kleine zwerfhonden
Suze en een zwart zwerfhondje | Foto: Stichting Dierenopvang Bosnië

Begrijp me niet verkeerd, ook de grote honden gaan mij aan het hart, ze zijn me allemaal dierbaar. Maar de kleintjes hebben het een stuk zwaarder op straat, zeker met de grote honden erbij, vaak overleven ze het straatleven niet. Ik vond het hartverscheurend en zo zielig, want ze moesten terug de straat op. We nemen niets mee naar Nederland van de straatprojecten, hoe hard het ook is.

Massa-adoptie

Toen de kleine hondjes lagen bij te komen van hun operatie, kwam een van de lokale vrijwilligers naar me toe. Ze had fantastisch nieuws! Alle zeven hondjes waren geadopteerd, door een echtpaar uit het dorp. Ze hadden een enorme tuin, een groot afgezet plein voor het huis en hadden al een paar mini’s. De hondjes waren meer dan welkom. Toen moest ik weer huilen, van blijdschap!

Ze zijn allemaal geweldig terecht gekomen, bij een lieve man die duidelijk een hart had voor deze kleine kroelkipjes. Zijn vrouw was ook mee en smolt bij het zien van de dwergkeesjes. Opgelucht gaf ik de hondjes mee, met paspoort en chip, op weg naar een kans op een echt leven.

Suze Steenbergen, Stichting Dierenopvang Bosnië ©PiepVandaag.nl