De chimpansee is al jaren een beschermde diersoort, in het wild althans. Voor duizenden chimpansees in gevangenschap die verblijven in Amerikaanse proefdierlaboratoria of in de entertainmentindustrie is het predicaat beschermde diersoort namelijk niets waard. 

Jonge chimpansee - chimpansees
Foto: ucumari via Compfight cc

Daar zou op korte termijn weleens verandering in kunnen komen. De U.S. Fish & Wildlife Service heeft namelijk bekend gemaakt de status ‘beschermde diersoort’ met betrekking tot chimpansees te willen verbreden, zodat ook alle dieren in gevangenschap daaronder komen te vallen. Het zou dan verboden worden de dieren pijn te doen, te verwonden, lastig te vallen en te doden. Ook zullen er strikte regels komen op hoe de dieren worden getransporteerd en verhandeld.

Vooruitgang

Op dit moment zijn de Verenigde Staten het enige ontwikkelde land wat nog gebruik maakt van chimpansees als proefdieren, waarbij ze worden blootgesteld aan legio operaties en wrede experimenten voor onderzoek naar ziekten. De uitbreiding van de ‘beschermde diersoort’ status van de dieren maakt hier een einde aan.

John Pippin, directeur medische zaken voor de Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) zegt:

“De zaken bevinden zich in een trechter en wat er uiteindelijk aan de andere kant uit zal komen, denken we, is het praktische einde van het gebruik van chimpansees voor onderzoek. Men zal spoedig inzien dat dit geen toekomst heeft en stoppen met deze praktijken.”

De exploitatie van chimpansees in de entertainmentindustrie of als onderdeel van handel in exotische soorten zal ook danig worden ingeperkt.

Chimpansee’s hebben bescherming nodig

Dan Ashe van de U.S. Fish & Wildlife Service hoopt dat het wegnemen van de classificatie tussen chimpansees in gevangenschap en in het wild mensen ook bewust zal maken van het feit dat de diersoort in grote problemen verkeerd en zijn voortbestaan allesbehalve zeker is.

Jane Goodall, de bekende primatologe en dierenactiviste reageert verheugd op de plannen:

“Deze ontwikkeling geeft me de hoop dat we nu eindelijk eens beginnen te beseffen dat hoe wij met ons meest verwante diersoort omgaan echt moet veranderen.”

Bron ©PiepVandaag.nl