Na een tip trof de politie van Madagaskar vorige week een gigantische hoeveelheid stralenschildpadden aan in een woning. Elke kamer was smerig en zat bomvol schilpadden. Alle 10.976 dieren zijn in beslag genomen en drie verdachten zijn gearresteerd op verdenking van dierensmokkel.

Madagaskar
Bijna 11.000 stralenschilpadden in beslag genomen op Madagaskar | Foto: sreenshot video Nicolas RABEMANANJARA/YouTube

Het komt helaas veel voor dat stralenschildpadden, een ernstig bedreigde diersoort, worden gesmokkeld binnen en vanuit Madagaskar. Dit resulteert regelmatig in inbeslagnames. De hoeveelheid schildpadden die vorige week werd gevonden was echter uitzonderlijk hoog.

Duizenden schildpadden in 1 huis
In de nacht van 10 april werd de Turtle Survival Alliance (TSA) ingelicht over de inbeslagname van bijna 11.000 stralenschildpadden in Toliara. De dieren werden allemaal aangetroffen in één huis. De vloeren waren smerig en volledig gevuld met schildpadden. Hoe lang ze in de woning opgesloten zijn geweest is nog onduidelijk.

Stralenschildpadden zijn gewilde huisdieren, met name in Azië, en worden daarom door smokkelaars gevangen. Waarschijnlijk waren ook deze schildpadden bestemd voor de illegale dierenhandel.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

In slechte conditie
Voorlopig zijn de dieren overgebracht naar opvangcentrum Villages de Tortues in de plaats Ifaty, waar de gezondheid van de dieren wordt gecontroleerd en ze medische hulp krijgen indien nodig. Helaas zijn honderden schildpadden overleden na de inbeslagname, omdat ze ondervoed, uitgedroogd en ziek waren. Rick Hudson, directeur van de Turtle Survival Alliance vertelde aan The Dodo:

“We zagen geen voedsel of water. Gewoonlijk lijken dierensmokkelaars ervan uit te gaan dat schildpadden geen biologische behoeften hebben. Ze houden ze gewoon tot ze ze kunnen verschepen.”

Hulpteams
De Turtle Survival Alliance is gevestigd in de Verenigde Staten en zal hulp verlenen op Madagaskar. Hierbij werkt de organisatie samen met de Wildlife Conservation Society, Durrel Wildlife Conservation Trust en dierenartsen en dierverzorgers uit diverse Amerikaanse dierentuinen. Het gaat om zo veel dieren, dat de TSA verwacht de komende weken en maanden verschillende teams uit te zenden naar Madagaskar. Rick Hudson:

“Uitdroging is het grootste probleem in deze gevallen. We moeten de schildpadden in plastic padjes zetten. Hopelijk moeten ze alleen even weken en knappen ze op van de rehydratie.”

Voorlopig hebben de dierenartsen en verzorgers hun handen vol aan de schildpadden. Het doel is om de dieren die gezond worden verklaard terug te zetten in het wild.

Madagascar
Stralenschildpad | Foto: Turtle Survival Alliance

Ernstig bedreigd
De stralenschildpad komt voor in het zuidwesten van Madagaskar en wordt ernstig in zijn voorbestaan bedreigd. Deze landschildpad heeft een hoog opbollend schild, met in het midden van elke hoornplaat stervormig patroon. Een volwassen schildpad weegt zo’n 15 kilo en wordt 40cm lang. In gevangenschap kunnen stralenschildpadden 100 jaar oud worden.

De illegale dierenhandel is helaas een groot probleem voor deze diersoort. Ook worden de schildpadden opgegeten. Hoewel het moeilijk is om in te schatten hoeveel stralenschildpadden er nog zijn in het wild, is wel duidelijk dat hun aantallen zorgwekkend snel dalen. Rick Hudson:

“We hadden van deze soort nooit gedacht dat we ze kwijt zouden raken, er waren er zo veel… maar nu daalt hun aantal zo catastrofaal snel. We vragen ons af, met al deze hoeveelheden schildpadden die geconfisqueerd worden, waar eindigt het?”

Bronnen:  Turtle Survival Alliance, The Dodo, EZNC ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde