De petitie van Dier&Recht tegen het fokken van designer cats is gisteren aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarbij is er uitgebreid gesproken met de aanwezige Kamerleden en uitleg gegeven over de misstanden rond het fokken van designer cats.

designer cats
De Sphynx is een designer cat | Foto: publiek domein

Met deze petitie vraagt Dier&Recht aandacht voor het bewust fokken van mismaakte katten. De meest bizarre uiterlijke kenmerken worden daarbij met elkaar gecombineerd tot nog ziekere creaties. En de katten? Die hebben geen kattenleven meer. Ze lijden hun leven lang door deze fokpraktijken. Dierenarts Kelly Kessen:

“Sommige mensen fokken katten vanwege een specifiek uiterlijk. Dit uiterlijk is schadelijk voor de kat. Ik vind het heel erg dat katten bewust gehandicapt gemaakt worden, omdat mensen het uiterlijk mooi vinden. Dit moet echt stoppen!”

Gehandicapte katten
Een kenmerkend voorbeeld is de Sphynx, een naakt kattenras. Kaalheid is op zichzelf al een ernstige erfelijke afwijking. Katten zonder haar kunnen immers niet zomaar naar buiten. Ze beschadigen hun huid gemakkelijk en verbranden in de zon. Het gemis aan snorharen beperkt bovendien hun zintuiglijke waarneming en het vermogen om te communiceren met andere katten. De Sphynx wordt meedogenloos gekruist met katten met andere handicaps: met de Munchkin bijvoorbeeld, een kat met dwerggroei, die daardoor korte poten heeft en ‘zo leuk’ waggelt.

designer cats
Scottish fold | Foto: publiek domein

Of met de Scottish fold, de Schotse vouwoorkat: een kat met een erfelijke stoornis in de kraakbeenontwikkeling, waaraan hij zijn zogenaamd ‘schattige’ gevouwen oren dankt. Daarbij houden fokkers en liefhebbers er geen rekening mee dat het kraakbeen in de rest van het lichaam ook vaak afwijkend is.

Wettelijk verboden
Het fokken van deze mismaakte dieren – zoals de Bambino Sphynx – is volgens de wet verboden. Toch vinden deze fokpraktijken plaats in Nederland. De wet bestaat al sinds 2014 maar de overheid doet niets. Dier&Recht adviseert de Tweede Kamer dringend om direct serieus aan de slag te gaan met de handhaving van de wet Besluit houders van dieren artikel 3.4. De petitie tegen het fokken van designer cats wordt gesteund door 15.895 bezorgde kattenliefhebbers.

Persbericht Dier&Recht