Fokkers creëren steeds meer ‘designer cats’: katten zonder vacht, zonder snorharen, zonder staart of met extreem korte pootjes. De schadelijke gevolgen voor de dieren, zoals invaliditeit, aantasting van het waarnemingsvermogen of risico op zonnebrand, worden genegeerd. Dier&Recht wil een verbod op het fokken van dit soort katten.

designer cats
Bambino Sphynx | Foto: Dier & Recht

Neem de Bambino Sphynx, de kale kat op de foto. Doordat deze dieren geen vacht hebben, kunnen ze niet tegen kou, verbranden ze in de zon en raken ze snel gewond. Door de korte poten lopen ze moeilijk en kunnen ze slecht springen of spelen. Ze hebben vaak een scheve rug en een afgeplatte borstkas waardoor ze benauwd zijn. Ze hebben geen snorharen. Ze voelen zich kat, maar zijn zo mismaakt dat ze zich niet als kat kunnen gedragen.

Fokken in strijd met de wet
Sinds 1 juli 2014 is artikel 3.4 Besluit houders van dieren in werking getreden. Dit artikel verbiedt het fokken van gezelschapsdieren met een hoog risico op erfelijke aandoeningen. Bij de Bambino Sphynx is evident sprake van het overtreden van deze wet. Hans Baaij, directeur Dier&Recht:

“Het is ziek dat mensen dit soort mismaakte, ongelukkige katten willen fokken of bezitten. Wanneer treedt de overheid eindelijk op? Wat ons betreft mogen zowel fokkers als kopers beboet worden vanwege dierenmishandeling.”

Petitie
Dier&Recht is een petitie begonnen voor een verbod op het fokken van designer cats als de Bambino Sphynx. De petitie is hier te ondertekenen.

Persbericht Dier&Recht