Kreeften in gevangenschap knabbelen aan elkaar. Daarom worden hun scharen vastgebonden met rubberen bandjes. Maar ook in het wild blijken de dieren een andere kreeft smakelijk te vinden, zo heeft de University of Maine ontdekt.

Kreeft | Foto criminalatt via FreeDigitalPhotos.net
Kreeft | Foto criminalatt via FreeDigitalPhotos.net

De Golf van Maine is een baai van 179.000 vierkante kilometer in de Atlantische Oceaan, aan de oostkust van Noord-Amerika. De gemeten watertemperatuur was de afgelopen tien jaar warmer dan ooit, waardoor de kreeften hier groter werden en mee nakomelingen kregen. Daarnaast worden hun natuurlijke vijanden zwaar overbevist en blijven er daardoor meer kreeften in leven. Maar er is ook minder voedsel te vinden. De dieren passen zich aan deze situatie aan door zich op elkaar te richten.

De University of Maine heeft onderzocht hoe vaak kannibalisme tegenwoordig voorkomt bij kreeften in het wild, aldus de milieuwebsite Grist. Dit blijkt erg vaak het geval te zijn: een kreeft heeft negentig procent meer kans om door een soortgenoot opgegeten te worden dan door een ander dier.

Als de kreeften niet door kannibalisme om het leven komen, dan worden ze wel opgegeten door liefhebbers van schaaldieren. In 2012 werd 57 miljoen kilo kreeft gevangen in Maine.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde