Voor de Chinese ambassade in Den Haag vond vrijdag een demonstratie plaats tegen het Yulin honden- en kattenvleesfestival. Mensen die zich het vreselijke lot van miljoenen huisdieren aantrekken stonden 2 uur voor de ambassade met posters waarop stond ‘Stop dog meat’ en riepen leuzen. Honden en katten worden in Aziatische landen als China en Korea namelijk op barbaarse wijze gemarteld en gedood.

Yulin honden- en kattenvleesfestival
Voor de Chinese ambassade in Den Haag

De weergoden waren de demonstranten en de vier honden gunstig gezind. Na een natte ochtend trokken de wolken rond de middag weg en scheen de zon tijdens de protestactie tegen de handel in honden– en kattenvlees. Hoewel de actie slechts twee dagen van tevoren was aangekondigd, kwamen toch nog zo’n twintig dierenvrienden bij elkaar. Zelfs een stel uit het Limburgse Landgraaf had de moeite genomen naar de ambassade om te komen, samen met twee hondjes.

Een van de aanwezigen legde uit waarom ze het belangrijk vond om te demonstreren:

“Het gaat niet alleen om het eten van honden- en kattenvlees, maar vooral om de manier waarop er met de dieren wordt omgegaan. Ze worden vreselijk gemarteld, het is echt afschuwelijk.”

Diverse mensen hadden een paar uur vrij genomen om ’s middags te kunnen protesteren. Zo vertelde een man die vanuit zijn werk naar Den Haag was gereden:

“Ik voelde gewoon dat ik moest gaan.”

Yulin honden- en kattenvleesfestival

Yulin honden- en kattenvleesfestival

Hoewel een paar keer een gezicht te zien was achter de ramen van de ambassade, nam niemand de moeite de demonstranten te woord te staan. Wel ging een Chinese voorbijgangster op een positieve manier in gesprek. Na twee uur vormden de demonstranten een kring en hielden een minuut stilte, als eerbetoon. Ook een redacteur van Animals Today was bij de actie aanwezig, evenals Dogzine.

Yulin honden- en kattenvleesfestival

Yulin honden- en kattenvleesfestival

Wereldwijd protest

Op diverse plaatsen vonden demonstraties plaats tegen de handel in honden- en kattenvlees, waaronder in Canada, Argentinië en de Verenigde Staten. Marc Ching, oprichter van de Animal Hope and Wellness Foundation hield een emotionele toespraak bij het Chinese consulaat in Los Angeles. Hij vertrekt weer naar China om, samen met plaatselijke activisten, zo veel mogelijk honden en katten te redden en wereldwijde aandacht te vragen. Animals Today schreef eerder een artikel over de reddingsacties van deze bijzondere man.

Yulin honden- en kattenvleesfestival
Hond Ivy komt uit Korea en demonstreert mee voor haar soortgenoten

Yulin honden- en kattenvleesfestival

Nachtmerrie

Jaarlijks worden in China naar schatting meer dan 10 miljoen honden gedood voor consumptie. Handelaren plukken dieren van de straat, ook dieren met een eigenaar worden uit tuinen geroofd, en proppen ze bij elkaar in kooien. Voormalige racehonden (greyhounds) eindigen eveneens in de hondenvleeshandel. De honden worden  het hele land door vervoerd naar slachthuizen. De reis is een hel en kan dagen duren. De dieren krijgen geen water en eten en geen bescherming tegen de brandende zon. Vele dieren komen in de verdrukking en stikken. De onderste dieren krijgen de urine en ontlasting van de dieren die bovenop gestapeld zijn over zich heen. De dieren in de bovenste kooien hebben de meeste kans te overlijden door uitdroging en een zonnesteek. Ook hebben veel dieren te lijden van gebroken botten en ernstige snijwonden. Na de vreselijke reis wordt de ellende alleen maar groter.

Onvoorstelbare gruwelijkheden vinden dagelijks plaats, waarbij honden en katten worden gemarteld. Het vlees van gemartelde dieren zou namelijk extra lekker smaken. Dieren worden geslagen, levend in kokend water gegooid, levend gevild, met een gasbrander in brand gestoken of de poten afgehakt. Voor het begin van de zomer, tijdens de zonnewende op 21 juni, vindt het jaarlijkse Yulin Lychee and Dog Meat Festival plaats dat 10 dagen duurt. Zo’n 10.000 en mogelijk zelfs nog meer honden en katten worden gedood. Deze massaslachting staat dan ook weer voor de deur en, hoewel het er even naar uitzag dat het niet door zou gaan, bleek dit helaas onjuist te zijn. In de regio worden door Chinese activisten ter plaatse al trucks met honden waargenomen. Hoewel honden- en kattenvlees al eeuwenlang gegeten wordt, is het Yulin-festival geen traditie, maar een ‘feest’ dat sinds 2010 gevierd wordt in het zuidwesten van China. Daarnaast mag een traditie, cultureel of religieus, nooit een excuus zijn voor voor wreedheid.

Wil je ook iets doen tegen de honden- en kattenvleeshandel? Teken dan deze petities:

Stop Yulin for 2017
Stop the Yulin Dog Meat Festival in China permanently
Shut down the Yulin Dog Meat Festival
Mr. Chen Wu, please end dog meat in Guanxi province

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde