Vorige week werd bekend gemaakt dat de verkoop van hondenvlees verboden zou zijn tijdens het Yulin Festival van 2017. Officiële berichten die dit verbod bevestigen blijven echter uit. Restaurants, markten en slachthuizen zouden geen hondenvlees meer mogen verkopen. Maar zij weten hier niets van. Wat is tot nu toe bekend over het mogelijke verbod op de handel van hondenvlees tijdens het Yulin Festival?

Korea
Verbod handel in hondenvlees in Yulin niet bevestigd | Foto: Humane Society International

Wat we nu weten is dat er een verbod zou zijn op de handel in hondenvlees, maar niet op het eten en slachten van de honden. Daarnaast zou de handel precies één week verboden zijn, van 15 juni tot 22 juni, een maatregel voor precies één week die eindigt op de tweede dag van het 10 dagen durende festival.

 Geen officiële bevestiging
AnimalsAsia, een organisatie die zich onder meer richt op het einde van de consumptie van honden- en kattenvlees in China en Vietnam, zegt dat er nog geen officieel bericht is over het verbod. Zij stellen dat, zolang er geen officieel verbod is, de verkoop van hondenvlees gewoon doorgaat. De berichten zijn vooralsnog geruchten. De pers in zowel China als daarbuiten heeft over het verbod uitgebreid bericht, maar zonder officiële bevestiging weet AnimalsAsia niet wat er dit jaar verwacht kan worden in Yulin. De autoriteiten van Yulin weigeren om commentaar te geven op het nieuws.

Toch houdt AnimalsAsia de mogelijkheid open dat de autoriteiten van Yulin en China genoeg hebben van de handel in hondenvlees. De hondenvleessector wordt verafschuwd door velen, zowel in China zelf als daarbuiten. De meerderheid van de Chinezen eet geen hondenvlees. Daarnaast is er een verandering gaande in China in de manier waarop men naar honden en katten kijkt. Dankzij verschillende televisieprogramma’s worden honden gezien als dieren die een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving (als hulphond voor zieken en ouders). Ook worden deze dieren steeds vaker als huisdier gehouden. Een deel van de honden dat gebruikt door de vleessector zijn gestolen huisdieren. Vanuit de samenleving groeit de bezorgdheid om deze situatie. Volgens AnimalsAsia zou een verbod op hondenvlees meer problemen oplossen dan veroorzaken.

Hondenvlees
Verbod handel in hondenvlees in Yulin niet bevestigd | Foto credit: Animal People Forum via Compfight cc

Straatverkopers
Volgens de geruchten zou het verbod gelden voor restaurants, markten en slachthuizen. Maar dit laat de mogelijkheid open dat het wel toegestaan is door straatverkopers, restaurants die de optie ‘take away’ bieden, of markten die grotere hoeveelheden verkopen vóór of na de periode van het verbod. Ook is het mogelijk dat dit verbod alleen in bepaalde delen van Yulin zou gelden.

Katten
Niet alleen honden worden gegeten tijdens het Yulin Festival. Ook kattenvlees wordt verkocht. Volgens de huidige berichten geldt het verbod niet voor de handel in kattenvlees. Mocht het uiteindelijk waar zijn dat er een verbod is op (uitsluitend) handel van hondenvlees, dan is het heel waarschijnlijk dat er dit jaar meer katten geslacht zullen worden.

Verkoop hondenvlees legaal in China
Wel of geen verbod op de handel in vlees tijdens het Yulin Festival betekent niet het einde van deze handel in China. In dit land is het legaal om hondenvlees te eten. Er wordt geschat dat er in China zo’n 10 miljoen honden en 4 miljoen katten per jaar geslacht worden. En dit is precies waar organisaties zich op moeten richten. AnimalsAsia stelt dat zolang het eten van honden- en kattenvlees legaal is in China, het wreed slachten van deze dieren zal blijven voortbestaan, met of zonder Yulin Festival.

Bronnen: Animal Asia, Dogzine ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.