De Amerikaanse Lindbergh Foundation gebruikt al langer drones om stropers op te sporen voordat zij hun slag kunnen slaan. Nu zijn zij er met behulp van een softwarebedrijf in geslaagd om de drones die zij gebruiken uit te rusten met kunstmatige intelligentie. Hiermee kan de drone herkennen of er een olifant, neushoorn of een stroper onder zich bevindt. Ook is het met behulp van de software mogelijk om te voorspellen waar de stropers of de dieren naartoe willen gaan.

drones
Naast drones nu ook kunstmatige intelligentie ingezet om stropers te pakken | Foto: Michael Day/Wikimedia

Mocht de drone een stroper detecteren dan wordt er gelijk een melding naar de rangers die vanaf de grond werken gestuurd. Zij kunnen dan gelijk achter de stroper aan en dankzij de voorspellende software hebben zij ook een idee van waar de stroper mogelijk verder naar toe gaat. 

De met kunstmatige intelligentie uitgeruste drones maken onderdeel uit van het Air-Shepherd programma van de Lindbergh Foundation. Het programma is al actief in Zuid-Afrika, Zimbabwe en Malawi waar eerder met behulp van door mensen bestuurde drones werd gezocht naar stropers. De rangers bekeken live de beelden die met behulp van een (infrarood)camera op de drone werd gemaakt. Nu is daar de intelligente software bijgekomen die zelf stropers kan herkennen. Het Air Shepherd programma wordt ook uitgerold in andere Afrikaanse landen waaronder Mozambique en Zambia.

Bron: NU.nl @AnimalsToday.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.