In Noah’s Ark, een opvangcentrum voor wilde dieren in Georgia, wonen drie dieren met een hechte vriendschapsband.  Dit onwaarschijnlijke trio bestaat uit de Amerikaanse zwarte beer Baloe, Leo de leeuw en de Bengaalse tijger Shere Kahn.

Leo en Shere Khan - dierenvriendschap
Leo en Shere Khan | Foto via Facebook

“Ze leven samen en zien hun onderlinge verschillen niet,” vertelt Allison Hedgecoth van Noah’s Ark.

De drie dieren – gezamenlijk bekend als de “BLT” – werden bijna 12 jaar geleden gered uit een gewelddadig huis. Ze waren toen slechts twee maanden oud. Sinds hun redding zijn ze onafscheidelijk geweest. Ze knuffelen met elkaar, spelen met de bal, jagen elkaar op, en eten dagelijks samen.

“Ieder van hen had problemen… Leo, de leeuw, had een grote ruwe vlek op zijn neus. Baloe, de beer, had een ingegroeid tuigje omdat zijn baasjes deze niet hadden verruimd toen hij groter werd. Het tuigje groeide daardoor in de huid en moest operatief verwijderd worden,” aldus Hedgecoth. “Ze zijn meer dan 100 procent hersteld.”

Jarenlang verwachtten de bezorgde trainers dat de dieren zouden gaan vechten, maar ze ervoeren niets anders dan vrede tussen de drie. Sterker nog, wanneer het trio van elkaar wordt gescheiden, worden ze onmiddellijk onhandelbaar.

“Ik denk dat de beproeving waar ze als jonge dieren doorheen gingen ze verbonden heeft”, vertelt Hedgecoth. “Ze hadden alleen elkaar. Ze zochten elkaar op voor gerieflijkheid en steun.”

Hedgecoth zou het wreed vinden om de dieren te scheiden nadat ze meer dan een decennium samen hebben doorgebracht.

Het 250-hectare grote reservaat is eigendom van en opgericht door Charles en Jama Hedgecoth. Het is vermoedelijk de enige plek waar je deze combinatie van soorten kunt zien samenleven.

“Het is een beetje ongewoon omdat zwarte beren en tijgers normaal solitair leven als ze volwassen zijn”, zegt Rebecca Snyder, curator bij Noah’s Ark.

De drie vriendelijke reuzen hebben schijnbaar geen begrip van hun onderlinge verschillen.

Beer Baloe weegt 450 kilo. Tijger Shere Kan en leeuw Leo tellen ieder 160 kilo.

“Desondanks zie je  Baloe, Shere Kan en Leo stoeien als broers”, lacht Diane Smith, adjunct-directeur van Noah’s Ark. “Ze zijn zich helemaal niet bewust van het feit dat ze onder andere omstandigheid helemaal geen vrienden zouden zijn.”

Shere Khan, Baloe, en Leo zijn verhuisd naar een speciaal ontworpen leefgebied, waar het publiek nu zelf getuige kan zijn van hun ontroerende vriendschap.

BLT - dierenvriendschap
BLT | Foto via Facebook

Hoewel Noah’s Ark geen toegangsprijzen hanteert, hopen ze wel op donaties van ​​het publiek.

“We ontvangen geen staats- of overheidsfinanciering”,  legt Hedgecoth uit. “Het kost alleen al meer dan $ 33.000 per maand om onze dieren te voeden en ze medische zorg te verlenen.”

Bekijk het drietal en hun wonderbaarlijke vriendschap in onderstaande video[ENG]:

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp