Hij lijkt misschien schattig, maar bij deze krekel wil je zeker niet in de buurt zijn. Eerder deze maand kwam een filmploeg bij het verkennen van een Zuid-Amerikaanse grot een aantal nieuwe soorten tegen, waaronder deze vleesetende krekel. Het feit dat deze insecten bloeddorstig zijn, maakt ze zeker intrigerend, maar ze hebben ook nog het geweldige vermogen om te zwemmen. En daar blijft het niet bij. De nu nog naamloze krekel heeft zich aangepast aan zijn omgeving in de grot, door onder andere een speciale palp (soort voelspriet) te ontwikkelen voor betere zintuiglijk vermogen en coördinatie in het donker.

Vleesetende krekel
Vleesetende krekel | Foto: Screenshot BBC

Wetenschappers waren voor een aanstaande documentaire de grotten aan het verkennen met een BBC / Discovery Channel / Terra Mater TV filmploeg. De filmploeg heeft de ontdekking van bizarre nieuwe soorten gefilmd. Op een gegeven moment rukte de krekel bijna een stuk van de duim van degene die ‘m vast had af. De ploeg gaat ervan uit dat er niet nog grotere, engere carnivoren elders in de schaduw van de grot op de loer liggen. De verwachting is dat deze krekel het top roofdier is in zijn omgeving.

De eigenschap die deze krekel bijzonder uniek maakt, is zijn vermogen om te zwemmen.

“Het is het meest ongelooflijke dat ik ooit heb gezien”, zegt bioloog en presentator, dr. George McGavin. “Hij zwemt onder water en gebruikt zijn voorpoten voor een goede schoolslag en zijn achterpoten om uit te schoppen. Het was gewoon geweldig.”

De krekel heeft ook een gespecialiseerde palp geëvolueerd om ultra-gevoelig te kunnen proeven in de donkere omgeving. De meeste soorten troglodieten (in grotten wonende dieren) zijn geëvolueerd om te kunnen leven zonder ogen, en vertrouwen in plaats daarvan op hun zintuigen voor smaak, gehoor en gevoel (of soms enkele andere gespecialiseerde zintuigen).

De krekel is één van drie nieuwe soorten die zijn ontdekt tijdens de expeditie. Wetenschappers vonden ook een grotmeerval die grote gevoelige organen ontwikkeld heeft aan de voorkant van zijn hoofd om te helpen navigeren in het donker. De onheilspellende grotomgeving heeft er ook toe geleid dat de vissenhuid bleek is geworden en de vis nog slechts resten van ogen heeft. Als derde ontdekten ze een nieuw soort hooiwagens – een spinachtige soort – die zijn ogen volledig is verloren.

“Als we de tijd hadden gehad, zouden er nog andere ontdekkingen zijn gedaan daar,” zei McGavin. “Je kunt als bioloog niet echt onder woorden brengen hoe het voelt om iets te zien, om iets te filmen wat nog nooit eerder is genoemd.”

Grotten zijn de afgelopen jaren ware hot spots geworden voor de ontdekking van nieuwe soorten. Wetenschappers hebben geleerd te waarderen hoe deze geïsoleerde omgevingen tot snelle soortvorming kunnen leiden. Organismen die oorspronkelijk grotomgevingen koloniseren , worden meestal geïsoleerd van hun voorouderlijke bevolking op het aardoppervlak. De zware omstandigheden, in combinatie met inteelt, kunnen in korte tijd obscure aanpassingen voortbrengen.

De krekel, die dus zo nieuw is dat wetenschappers er nog geen naam voor hebben, is 3 kilometer diep in het grotnetwerk gevonden. Dat is een lange weg vanaf het aardoppervlak, en ver weg van alle andere soorten van krekels. Dat is wel goed nieuws. Dit is namelijk een wezentje dat je niet op de loer wilt hebben in je achtertuin…

Via deze link zijn beelden te zien, gemaakt door de BBC (Engels).

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp