De Amerikaanse regering heeft het gebruik van seismische luchtgeweren, die gebruikt worden om oliereserves in kaart te brengen, in de Golf van Mexico goedgekeurd. De harde geluidsgolven die hierbij vrijkomen zijn erg schadelijk voor walvissen en andere zeedieren.

goedkeuring olie-exploratie
Goedkeuring olie-exploratie Golf van Mexico gevaar voor zeeleven | Foto: Pepa Pascual/flickr

Regering-Trump

De Amerikaanse National Marine Fisheries Service heeft officieel toestemming gegeven voor deze ingrijpende vorm van olie-exploratie in de Golf van Mexico. Met luchtstoten wordt gezocht naar olie onder de zeebodem. Ondanks inspanning van milieuorganisaties, die een rechtszaak hebben aangespannen, is het toch goedgekeurd. De goedkeuring is een laatste poging van de regering-Trump om de olie- en gasindustrie te vergroten. De nieuwe verkozen president van de VS, Joe Biden, heeft al aangekondigd een einde te willen maken aan het leasen van fossiele brandstoffen aan bedrijven op federale gronden en wateren.

Michael Jasny, directeur van Marine Mammal Protection bij de Natural Resources Defense Council:

“Met deze beslissing negeert de regering jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar de schade van seismisch onderzoek. Het is vervelend maar niet onverwacht dat de regering-Trump nu instemt.”

Gevolgen voor dieren

Met de wet mogen bedrijven de komende vijf jaar tot 8,7 miljoen keer de seismische stoten lossen. De ontploffingen kunnen geluidsgolven van meer dan 250 decibel veroorzaken. De gevolgen voor zeedieren zijn groot. De ontploffingen kunnen onder andere gehoorverlies veroorzaken. Vooral zeezoogdieren hebben last hier last van, omdat deze dieren afhankelijk zijn van geluid voor voeden, communiceren, navigeren en ander gedrag dat nodig is om te overleven. De stoten kunnen ook zorgen voor meer stress, wat leidt tot gedragsveranderingen. Bovendien tast langdurige stress de effectiviteit van het imuunsysteem aan. Maar ook ander zeeleven wordt hierdoor bedreigd. De stoten kunnen vissen en ongewervelde dieren verwonden of zelfs doden. Een van de bedreigde soorten waarvoor de stoten desastreus zijn, is de Bryde’s walvis, een soort waarvan er nog maar 33 in leven zijn.

Seismische luchtgeweren

De seismische luchtgeweren worden gebruikt om olie en gas diep onder de zeebodem in kaart te brengen. Zo’n onderzoek ziet er als volgt uit: een schip vaart over de oceaan en sleept een luchtgeweer mee. Deze luchtgeweren geven luchtstoten af die tot 250 decibel bereiken. Daarmee is het het een na hardste geluid dat mensen veroorzaken onder de zee, direct na explosies van militaire operaties. De krachtige geluidsgolven gaan diep door het water en de zeebodem en komen daarna als echo’s terug naar de oppervlakte. Daar pikken audio-monitoren (hydrofoons) de geluiden op. De stoten worden elke tien tot twaalf seconden gelost, soms wel maandenlang achtereenvolgens.

“We moeten de olie- en gasactiviteiten in de Golf stopzetten, niet intensiveren,” zegt Brettny Hardy, advocaat van Earthjustice, een van de organisaties die de rechtszaak aanspanden.

“We hebben wetten nodig die rekening houden met het verlies aan biodiversiteit en de schade die keuzes aanrichten bij dieren die afhankelijk zijn van gezonde ecosystemen. We hebben geen regels nodig die de vernietiging van deze ecosystemen stimuleren.”

 

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma