De Spaanse politie-eenheid Guardia Civil heeft in een loods meer dan duizend opgezette dieren aangetroffen, waarvan 405 tot beschermde diersoorten behoren. De vondst werd gedaan in Bétera (Valencia). Dit is de grootste collectie van opgezette dieren ooit gevonden in Spanje, en één van de grootste van Europa.

opgezette dieren
Neushoorns, ijsberen en olifanten: ruim duizend opgezette dieren gevonden in Spanje | Foto: Guardia Civil

De Spaanse krant El País meldt dat de collectie onder meer neushoorns, ijsberen en olifanten bevat. De eigenaar van de collectie staat momenteel niet onder arrest. Wel loopt er een onderzoek tegen hem naar smokkel van en misdaden tegen de bescherming van wilde dieren en planten. De collectie heeft mogelijk een waarde van dertig miljoen euro.

Privécollectie opgezette dieren

Seprona, de milieudienst van de Guardia Civil, kwam de privécollectie op het spoor in november 2021. Op verdenking van diverse misdrijven drong de politie vorige week de loods binnen, waar het 1090 opgezette dieren aantrof. 405 dieren staan op de CITES-lijst van bedreigde diersoorten. De politie vond soorten met verschillende beschermingsniveaus, waaronder jachtluipaarden, luipaarden, leeuwen, lynxen, ijsberen, sneeuwluipaarden en witte neushoorns. De collectie bevat daarnaast ook exemplaren van uitgestorven dieren, zoals de oryx dammah (een soort Afrikaanse herbivoor die lijkt op de gazelle), of dieren die met uitsterven bedreigd worden, zoals de adax (een andere Afrikaanse herbivoor) of de Bengaalse tijger. Bonvendien heeft de eigenaar van de privécollectie nog geen certificaat van bezit van de dieren aan de politie overhandigd.

Foto: Guardia Civil

Krukken van olifantenpoten

Daarnaast bezat de collectie-eigenaar diverse lichaamsdelen van deze dieren, zoals bijna 200 grote olifantenslagtanden van meer dan twee meter lang, 20 olifantenpoten, luipaarden- en jachtluipaardenhuiden. Ook troffen ze krukken aan gemaakt van olifantenpoten en een bank met krokodillenhuid. Het gaat in totaal om meer dan 70 verschillende soorten uit alle vijf de continenten. De directeur van Seprona in Valencia, Carlos Domínguez, zegt het volgende over de vondst:

“We dachten dat de collectie groot zou zijn, maar toen we de loods betraden overtrof het onze verwachtingen ruimschoots. Het was een Danteske scène.”

Foto: Guardia Civil

Tot slot is het de bedoeling dat de opgezette dieren, gezien hun goede staat van conservering, terechtkomen in een natuurwetenschappelijk museum. Volgens Domínguez kan de vondst van de opgezette dieren leiden tot één tot twee jaar gevangenisstraf voor een misdrijf tegen de bescherming van fauna, evenals één tot vijf jaar voor smokkel.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer