Na een jaar rust in 2020 en een minder hevige jacht dan gewoonlijk in 2021, hebben de jagers nu vrij spel. 400.000 zeehonden mogen dit jaar worden gevangen, gedood en gevild voor de verkoop van bont in Canada

zeehondenjacht
Omstreden zeehondenjacht in Canada weer van start | Foto: Pixabay

Vanaf het moment dat de zeehonden hun witte donslaag verliezen mogen jagers hun gang gaan met de dieren. De zeehondenpups zijn dan tussen de drie weken en drie maanden oud. De zeehonden worden neergeschoten en daarna met een zogenoemde hakapik – een soort knuppen met een haak eraan – gedood.

Verbod in Europa

De zeehondenbont wordt dit jaar voor ongeveer 25 euro per dier verkocht. Dat is een stuk minder dan voorgaande jaren waar jagers zo’n 94 euro per dier kregen.  Sinds 2009 bestaat er een verbod op inkoop en verkoop van zeehondenbont in Europa. In Nederland geldt dit al sinds 2007. Dit weerhoudt Canada er niet van om duizenden zeehonden om te brengen en voor hun huid te verkopen.

In Canada krijgt de zeehondenjacht en de verkoop van het bont overheidssteun. Zonder deze jaarlijkse subsidie zou de jacht niet lucratief zijn. Sheryl Fink, directeur van IFAW Canada Campaigns:

“De sluiting van internationale markten, een gebrek aan vraag naar zeehondenproducten, veranderende klimaatomstandigheden en misschien zelfs fouten van de zeehondenindustrie zelf, hebben ertoe bijgedragen dat de commerciële zeehondenjacht tot een fractie van haar vroegere omvang is teruggebracht.”

“Het is tijd om de commerciële zeehondenjacht van Canada te laten waar het hoort, in het verleden, en in plaats daarvan te focussen op het ondersteunen van de broodnodige alternatieven in Atlantisch Canada, zoals het financieren van de verwijdering van spookuitrusting en zeeafval uit onze oceaanomgeving.”

Toerisme als alternatief

Toerisme is een grote bron van inkomen in dit gedeelte van Canada. Door de focus daarop te leggen, kan de zeehondenjacht afschalen en snel helemaal verdwijnen. Hiervoor moet het land meer focussen op het behouden van de natuur en de ijsdikte op peil houden. Het veranderen van inkomstenbronnen is noodzakelijk voor de toekomst en het welzijn van de zeehonden, maar zeker ook voor het milieu. Steeds meer ijs verdwijnt in dit gebied. Als er geen ijs meer is, verdwijnt de habitat van de zeehond in Canada.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden