In de Chinese provincie Anhui hebben dierenrechtenactivisten en de politie een vrachtwagen tegengehouden met daarin 260 puppy’s en 22 volwassen honden. De puppy’s waren bedoeld als huisdieren en de volwassen honden voor de vleeshandel.

282 honden in China gered van huisdier- en vleeshandel
282 honden in China gered van huisdier- en vleeshandel | Foto: Humane Society International/Twitter

Teng van de dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International (HSI) was bij de inbeslagname:

“Mijn hart zonk toen ik die nacht de vrachtwagen op de snelweg zag. Ik wist dat het slecht zou aflopen omdat er zoveel honden in gepropt zaten.”

De vrachtwagenchauffeur was met de honden onderweg van Guizhou naar Huainan, een reis van wel 1.700 kilometer. Lokale activisten merkten het transport op en meldden het bij de politie. Gelukkig kon de vrachtwagen onderschept en aan de kant van de weg gezet worden. De vrachtwagenchauffeur bleek niet de vereiste documenten bij zich te hebben en zo konden de honden in beslag genomen worden. Teng:

“Ze schreeuwden allemaal om onze aandacht, bedekt met hun eigen urine en uitwerpselen, en waren er echt slecht aan toe.”

Voor twaalf puppy’s bleek het helaas al te laat te zijn. Ook stierven er nog achttien nadat zij waren gered. De overlevende puppy’s leden aan uitdroging, verhongering en huidziekten:

“Het was afschuwelijk wat ze moesten doorstaan, als een truck uit de hel voor die arme honden.”

De honden waren zo verzwakt dat er onderweg waarschijnlijk nog veel meer gestorven zouden zijn. Inmiddels zijn de honden veilig en krijgen zij eten, drinken en de juiste zorg in nabijgelegen opvangcentra.
.

Peter Li, beleidsspecialist China bij HSI:

“Dit trieste verhaal komt maar al te vaak voor in China, waar elke maand honderdduizenden honden en katten dit soort afschuwelijk lijden moeten doorstaan om winst te maken voor de vlees- en huisdierenhandel.”

Opmerkelijk is dat een meerderheid in China geen hondenvlees eet (69,5%) en meer dan de helft (51,7%) wil dat deze vleeshandel geheel wordt afgeschaft. Dit bleek uit onderzoek in opdracht van de China Animal Welfare Association. Zelfs in Yulin – waar elk jaar een vlees ‘festival’ wordt gehouden – gaf 72 procent aan niet vaak hond te eten. In 2020 sprak het Ministerie van Landbouw en Plattelandszaken zich uit tegen het eten van honden en in de steden Shenzhen en Zhuhai is het inmiddels verboden. Dit in combinatie met het adequate optreden van de politie van Huainan biedt hoop voor de toekomst. Ditmaal is het voor de meeste honden in ieder geval goed afgelopen!

Bronnen:

Hondenvleesfestival Yulin in volle gang ondanks pandemie

Protest tegen Yulin honden- en kattenvleesfestival

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap