Voor sommigen een nog onbekend ras. Voor anderen een grote vriendelijke reus die niet meer is weg te denken uit het gezin. De Mastin Español.

vriendelijke reuzen
De vriendelijke reuzen van Spanje, de mastin Español | Foto: Save a Mastin

Paul McCartney:

“You can judge a man’s true character by the way he treats his fellow animals”

Deze grote lobbesen werden van origine gefokt om het vee te beschermen tegen wolven. Inmiddels is het een gewilde erfbewaker maar het leven van deze Spaanse honden gaat lang niet altijd over rozen. Teven worden ongewenst zwanger en de pups worden (met of zonder moeder) gedumpt. Andere Mastins zitten hun leven lang aan een ketting in de tuin. En sommigen worden gewoonweg achtergelaten omdat ze te groot, te ziek of te luid zijn.

Het aantal zwervende Mastins groeit en groeit… En ze zijn niet overal even gewenst. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Gus. Een Mastin Español, vermoedelijk zo’n 1 of 2 jaar oud.

Drie dagen geleden vond een voorbijganger een uitgemergelde hond met open hoofdwonden waar het bloed en de etter uit liep. Het arme ding werd naar de dierenkliniek gebracht en werd behandeld aan zijn ernstige verwondingen. Ze noemden hem Gus.

Wanneer je naar het filmpje en de foto’s van Gus kijkt, vertelt zijn zielige blik je genoeg. Wat is er nou eigenlijk gebeurt? En waarom? Niemand weet het. Het vermoeden bestaat (op basis van de wonden) dat iemand hem opzettelijk met een cultivator (drietand, tuingereedschap) of spade op het hoofd heeft geslagen en voor dood heeft achtergelaten. De artsen zijn in staat geweest om Gus te redden en hij is momenteel aan het herstellen in de kliniek.

Save A Mastin (SAM) werd op Facebook getipt en besloot Gus te helpen. SAM is een stichting, opgezet door twee dames uit het Verenigd Koninkrijk en zet zich in voor zwerfhonden in Spanje en, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk voor deze vriendelijke reuzen van Spanje.

Gus verblijft nog even in de kliniek maar als hij aangesterkt is zal hij naar een pleeggezin in Spanje gaan, dat in verbinding staat met SAM. In de tussentijd zal SAM op zoek gaan naar een goed thuis. Door de mishandeling heeft Gus vermoedelijk blijvende schade aan een van zijn ogen opgelopen, waarvoor hij langdurige behandeling nodig zal hebben. Gelukkig konden de artsen hem een ergere afloop besparen.

SAM zet zich 365 dagen per jaar in voor honden zoals Gus en draait volledig op donaties en sponsoren. De zomer is echter een helse periode voor een stichting zoals SAM. De dodingsstations zitten propvol en de honden worden massaal gedumpt. In het Valverde Animal asiel alleen al is er een overschot en worden op dit moment 30 tot 40 honden die al “te lang” in het asiel zitten afgemaakt om ruimte te creëren. Grote honden, kleine honden, jong of oud, gezond of ziek.

SAM probeert zoveel mogelijk Mastins (en andere honden) te redden. SAM draagt zorg voor transport, sterilisatie en betaalt de (medische) kosten tijdens de pleegzorg. Dit loopt op tot honderden en soms zelfs duizenden euro’s, afhankelijk van de toestand van de hond.

Gus is een hiervan. De mishandeling heeft diepe wonden achtergelaten.

Wil jij Gus en Save A Mastin helpen?

Dat kan op zoveel manieren! Wordt gastgezin, adopteer, doneer of sponsor. Maar bovenal SHARE zodat het verhaal van Gus en de andere Mastins verteld wordt!

Omdat het ras steeds bekender wordt in o.a. Nederland werkt SAM nauw samen met groepen zoals Mastin Lovers NL om alles in goede banen te leiden.

Voor meer informatie: www.saveamastin.org of Save a Mastin / Mastin Lovers NL op Facebook.
Paypal: saveamastin@gmail.com


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.