Dag in, dag uit zaten zij eenzaam en onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten: de dieren in de beruchte dierentuin Animaland in Pennsylvania. Na een officiële aanklacht van bezorgde bezoekers sloot de dierentuin voorgoed zijn deuren.

dierentuindieren
Nieuwe start voor 200 verwaarloosde dierentuindieren | Screenshot YouTube Wild Animal Sanctuary

Veel te kleine en vieze kooien met betonnen vloeren en geen soortgenoten om troost bij te zoeken. Zo zag het leven eruit van meer dan 200 dieren in de dierentuin Animaland in Amerika. Bezoekers van de dierentuin hadden zo’n medelijden met de dieren dat ze hulp zochten bij Animal Legal Defense Fund (ALDF), een non-profit rechtenorganisatie dat als doel heeft de rechten en belangen van dieren te beschermen.  In de dierentuin verbleven onder andere een grijze wolf, genaamd Bear en een Siberische tijger, genaamd Baby. Beide diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Verder woonden er nog honderden andere dieren in de dierentuin zoals twee zwarte beren, een makaak, drie kapucijnapen, een poolvos en twee lynxen.

Officiële aanklacht
Samen met ALDF, dienden zes dierenliefhebbers een aanklacht in tegen de dierentuin waarbij zij stelden dat:

“Animaland meerdere malen heeft gefaald om aan de meest minimale eisen te voldoen voor goede verzorging van de dieren in het kader van de federale dierenwelzijnswet en uit inspectieverslagen van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw bleek de dierentuin in de afgelopen jaren meer dan 60 keer deze wet heeft geschonden.”

Slechts een paar weken na de aanklacht verkocht de eigenaar het landgoed en sloot daarmee voorgoed de deuren.

Een nieuwe start
Na jarenlange verwaarlozing zag de toekomst er weer positief uit voor de meer dan 200 dierentuindieren. De twee zwarte beren, Shawn en Sandy, zijn verplaatst naar een opvangcentrum in Texas, terwijl tijger Baby en meerdere apen een nieuw thuis vonden in een opvangcentrum in Pennsylvania. Wolf Bear kreeg niet alleen een nieuwe verblijfplek, maar kreeg ook een hele nieuwe familie. Hij kan de rest van zijn jaren in vrede en met soortgenootjes doorbrengen in een opvangcentrum voor wolven in Pennsylvania. Stephen Wells, directeur van ALDF, is blij met de nieuwe start die de dieren kunnen maken. Hij reageert in een statement:

“De dieren in Animaland waren aan het lijden en de dierentuin overtrad de wet. We zijn blij dat we deze dieren, die lange tijd hebben geleden, konden helpen door een nieuwe omgeving voor ze te vinden, die voldoet aan hun behoeften als wilde dieren. We zijn opgelucht dat ze eindelijk zijn verlost van hun kleine en vervallen kooien in Animaland.”

Bronnen: Pennlive.com, All Creatures, Phillyvoice.com, the Dodo ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen