Foto: Bont voor Dieren

Afgelopen november werd er in Italië een vrachtwagen van de weg gehaald door de Italiaanse autoriteiten. De met 1800 nertsen volgeladen wagen was onderweg van Nederland naar Griekenland. De dieren zouden bestemd zijn voor een Griekse nertsenhouderij.

De nertsen zaten in kleine opeengestapelde kooien waarin ze zich niet konden bewegen. Ze bevuilden elkaar met hun eigen urine en uitwerpselen. Ook kregen de dieren niets te eten tijdens de lange reis. De politie heeft een boete van €9.000 uitgeschreven. Ook mocht de vrachtwagenchauffeur de nertsen niet verder vervoeren,  ze werden naar een boerderij in Italië gebracht om ’s nachts bij te komen van de rit. De volgende ochtend werd de rit naar Griekenland alsnog vervolgd.

Naar aanleiding hiervan heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker. De precieze vragen en antwoorden zijn hier terug te lezen.

Volgens de staatssecretaris was de vervoerder niet in het bezit van de juiste vergunning voor het vervoeren van de nertsen. Daarnaast was de verplichte gezondheidsverklaring van de eigen dierenarts van de nertsenhouder niet correct.

Het vervoer van nertsen over lange afstanden is erg uitzonderlijk. De dieren blijven normaliter hun hele leven op een nertsenhouderij waar ze na 7 maanden vergast worden voor hun vacht. Daarom zijn er geen specifieke voorschriften omtrent het vervoeren van nertsen, het transport moet enkel voldoen aan de Transportverordening (verordening (EG) nr. 1/2005) voor veevervoer.

Wat Bont voor Dieren betreft is dit onacceptabel. Het is tijd dat de Eerste Kamer een beslissing neemt over het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod. Enkel op die manier kunnen dit soort misstanden voorkomen worden.

Bron: Bont voor Dieren