De politierechter heeft een varkenshouder uit Veghel met een bedrijf in Erp bij verstek schuldig bevonden aan dierenverwaarlozing en veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk. De VOF van de varkenshouder kreeg een boete van 10.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Veghel
Misstanden bleken geen uitzondering | Foto: Pixabay

Vorig jaar september constateerde een inspecteur van de NVWA tijdens een controle bij slachthuis De Wit in Geldrop (nu Pali Geldrop) ‘onregelmatigheden’ bij vijf van een lading van dertig varkens, afkomstig van de Veghelse varkenshouder. De chauffeur vertelde daarop dat hij bij het laden twee varkens niet had meegenomen vanwege hun slechte toestand.

Geen uitzondering
Tijdens het daaropvolgende bezoek van de NVWA aan het bedrijf in Erp bleek dat verwaarlozing geen uitzondering was. Er werden 18 varkens geselecteerd die er zo slecht aan toe waren dat tien ter plekke geëuthanaseerd moesten worden. De inspecteur vond ook een dood varken, aangevreten door de anderen. De varkenshouder beweert dat hij niet wist dat de dieren er slecht aan toe waren, ondanks zijn dagelijkse bezoek aan de stal. De man is de enige die voor de varkens zorgt.

Geen houdverbod
De varkenshouder is tweemaal eerder door de economische politierechter veroordeeld. Het was daarom voorstelbaar dat hij een (levenslang) houdverbod had gekregen. Het is de vraag of 80 uur werken en 5000 euro betalen corrigerend genoeg werken om herhaling te voorkomen, als hij verdergaat in de varkenshouderij. Wanneer het hierna toch opnieuw misgaat zijn de dieren weer als eerste de dupe.

Bron: BD.nl ©AnimalsToday.nl Bart van Riel