Lush gaat samenwerken met natuurbeschermingsorganisatie Sumatran Orangutan Society (SOS), om de bescherming van orang-oetans en het regenwoud te ondersteunen. Het doel is om 50 hectare inheems oerwoud te herstellen dat zich aan de rand van het Leuser-ecosysteem in Bikut Mas op Sumatra bevindt.

Lush
Weg is weg | Foto: Lush

De #SOSsumatra campagne wordt vandaag op 24 november (Black Friday) gelanceerd en heeft als doel bewustzijn te creëren over de ernstige situatie van de orang-oetan en wat de schadelijke effecten van ontbossing zijn. Het uitsterven van de dieren is gevaarlijk dichtbij: er zijn nog maar 14.600 orang-oetans in het wild op Sumatra.

Zeep
Lush maakt 14.600 limited edition zepen met patchouli- en sinaasappelgeur en een zeepbasis van extra virgin kokosolie uit Nias, een eiland voor het vasteland van Sumatra. De volledige opbrengst van Orangutan zeep gaat na aftrek van de BTW naar de SOS en hun lokale partnerorganisatie Orangutan Information Center (OIC). SOS directeur Helen Buckland:

“Wilde orang-oetans worden op allerlei manieren bedreigd. Hun overlevingskansen hangen af van de bescherming van het regenwoud. Het voelt fantastisch om dit land te herwinnen en te herstellen voor de dieren in het wild en zo orang-oetans weer de ruimte te geven om vrij rond te kunnen bewegen.”

Lush
Limited edition Orangutan zeep | Foto: Lush

Veranderen
Simon Constantine, Lush Head Perfumer en Head of Ethical Buying over de betrokkenheid van Lush:

“SOS nam de tijd om ons te laten zien welke gevolgen de productie van onze ingrediënten had op Sumatra. Sindsdien hebben we ons toegewijd de manier waarop wordt gewerkt te veranderen. Onze zeepbasis werd aangepast: er zit geen palmolie of glycerine meer in.”

Lush
Foto: Lush

Keerpunt
Naast deze gedragsverandering wil Lush ook dat de eerder aangerichte schade hersteld wordt. Simon Constantine:

“Ik denk zelf dat dit een keerpunt was, waarin we ons realiseerden dat we de natuur niet alleen zo min mogelijk schade moeten toebrengen, maar dat we ook actief op zoek moeten naar oplossingen die de schadelijke effecten van palmolie en andere ingrediënten herstellen. De Sumatran Orangutan Society heeft ons hierin echte oplossingen laten zien, waarbij ze onder andere meer dan 500 hectare regenwoud hebben hersteld. 10 jaar geleden stonden hier nog illegale palmplantages. Heel indrukwekkend.”

Weg is weg
Het einddoel is meer oerwoud en duidelijke wetgeving, waardoor alle illegale activiteiten kunnen worden gestopt. Want ‘weg is weg’, luidt ook het motto van de actie. De Orangutan zeep is in de winkels en via de webshop van Lush te koop. Zij kosten 9,50 euro per stuk.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Persbericht Lush