Foto: Gerard M. / Wikimedia Commons

De Dierenbescherming is er nog niet gerust op dat wilde dieren goed beschermd zijn na invoering van de nieuwe Wet Natuur. Staatssecretaris Bleker (Natuur) heeft donderdag tijdens een bijeenkomst met maatschappelijke organisaties de zorgen rond het wetsvoorstel niet weg kunnen nemen.

Jachtregels
De jachtregels baren de grootste zorgen bij de Dierenbescherming. Niet alleen wil de staatssecretaris de lijst met bejaagbare diersoorten uitbreiden, hij blijft ook het jagen voor consumptie en plezier goedpraten. Door de toezegging van de staatssecretaris die jacht aan meer regels te binden, wordt geprobeerd de acceptatie ervan te verbeteren. De Dierenbescherming vindt meer regels voor jagen voor consumptie en plezier op zich positief, maar wil er uiteindelijk helemaal vanaf, net als 86 procent van de Nederlandse bevolking.

Intrinsieke waarde
Een ander punt waar de staatssecretaris de Dierenbescherming niet tegemoet wil komen gaat over het erkennen van de intrinsieke waarde van dieren. In de huidige wetten wordt die waarde expliciet erkend, in de nieuwe wet wordt er niks over gezegd. De Dierenbescherming vindt het erkennen van de intrinsieke waarde van dieren essentieel voor een wet die dieren moet beschermen. Zonder het besef dat dieren een intrinsieke waarde hebben, zullen de belangen van dieren niet voldoende gewaarborgd kunnen worden.

Bron: Dierenbescherming