Op 25 april zette de 100.000e Nederlander een handtekening onder het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ tegen het gebruik van kooien in de veehouderij gezet. Een historisch moment: nooit eerder ontving een Europees burgerinitiatief zoveel Nederlandse steun.

kooien in de veehouderij
Al 100.000 Nederlanders tekenen tegen kooien in de veehouderij | Foto: CIWF

Hiermee komt het totaal aantal handtekeningen al binnen 7 maanden op meer dan 840.000 te staan. De organisatoren hebben tot september dit jaar om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal debatteren. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“De overweldigende Nederlandse steun laat zien dat Nederlanders het zat zijn en een diervriendelijkere veehouderij willen. Het opsluiten van dieren in krappe kooien voor de productie van goedkoop vlees en eieren is gewoonweg onacceptabel. Dieren verdienen een goed leven en de ruimte om zichzelf te zijn. Het is tijd om te kappen met kooien.”

Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels. Het is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 140 organisaties uit heel Europa doen mee. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF), ondersteund door Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier.

Teken tegen kooien in de veehouderij | Foto: CIWF

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren.

kooien in de veehouderij
Kooikippen | Foto: via CIWF

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.

Bron: