Sea Shepherd vrijwilliger Erwin Vermeulen wordt overgeplaatst van zijn politiecel in Taiji naar een gevangenis in Wakayama. Zo laat zijn zus Astrid weten. De Nederlander werd op 16 december in het Japanse Tajii gearresteerd, terwijl hij foto’s maakte van een dolfijnentransport. 

Afgelopen vrijdag heeft de familie van Erwin een gesprek gehad op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Daar kregen ze te horen dat het ministerie niets kan doen om contact te krijgen met de gevangen Veldhovenaar.

Op 26 januari moet Erwin Vermeulen voor de rechtbank in Wakayama verschijnen. De rechtszaak zal worden bijgewoond door een vertegenwoordiger van het Nederlandse consulaat. Eerder contact met Erwin is niet mogelijk.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat bekijken hoe het met Vermeulen’s visum zit, om te voorkomen dat hij tijdens zijn proces illegaal wordt verklaard, ‘met alle mogelijke gevolgen van dien’.

Op zondag 22 januari wordt er in jongerencentrum Odeon in Veldhoven een benefietconcert georganiseerd voor Erwin. Bands al Nuclear Sushi, Lost in Sanity, Ink en Denvis zullen er optreden en Sea Shepherd merchandise zal worden verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om de hoge advocatenkosten te kunnen financieren.

PiepVandaag is een emailactie gestart om Erwin te helpen. Bijna 7000 mensen hebben via de site van PiepVandaag een email gestuurd naar de Japanse ambassade om druk uit te oefenen. Heb je nog geen mail gestuurd? Doe dat dan nu!