De tweepotige hond Mazar werd ooit uit het door oorlog verscheurde Afghanistan gered. Nu de Taliban het land veroverd heeft, is de angst voor het lot van mensen en dieren groot. Mazar had geluk, want inmiddels woont hij in het Verenigd Koninkrijk. Met het verhaal van Mazar willen we aandacht vragen voor de dieren die het slachtoffer zijn van oorlog, net als Mazar zelf. Wilt u de dierenslachtoffers van Afghanistan helpen? Onderaan dit artikel vindt u meer informatie. 

tweepotige hond
Uit Afghanistan geredde tweepotige hond volledig hersteld | Foto: Facebookpagina MazarDog

De 10-jarige hond Mazar is een kruising met een Labrador. Hij werd aangereden door een auto, waardoor zijn beide achterpoten verbrijzeld werden. Het dier werd achtergelaten op straat en zwerfde in het door oorlog verscheurde land rond. De slimme Maz vond zijn weg naar een dierenarts waar hij bevriend raakte met een van de artsen. Hij sprong altijd op om iedereen te begroeten, ondanks zijn verwondingen. De artsen probeerden de vriendelijke hond gezond te houden, maar met beperkte middelen konden ze niet veel meer doen. Toen besloten zij online een oproep te plaatsen.

Honden uit oorlogsgebieden

Mazar is inmiddels volledig hersteld van zijn verwondingen en woont nu in Manchester. De Britse arts Helene Svinos van het National Health Service (NHS) had op Valentijnsdag een video gezien van ‘de vriendelijkste hond’ en sindsdien kreeg ze hem maar niet uit haar hoofd. Helene besloot dat ze de hond wilde adopteren. Ze nam contact op met haar vriendin Louise Hastie, een voormalig soldaat die honden uit oorlogsgebieden redt. Louise heeft de liefdadigheidsinstelling War Paws opgericht. Op deze manier kon zij ook Maz helpen. De hond werd naar Kabul gebracht en toen naar Engeland gevlogen.

Maz is nu onderdeel van een roedel bij Helene thuis. Zij heeft zes reddingshonden, waaronder de blinde Husky Inka en de verlamde Pomeriaan Bambi. Deze laatste twee komen uit Roemenië. De honden leven samen met een reddingskat en een achtergelaten konijn.

Helene is werkzaam als arts op de spoedeisende hulp in het Manchester Royal Infirmary. Haar honden waren haar redding tijdens de coronacrisis. Ze zegt:

“Ik werk ook tijdens de lockdown als arts op de spoedeisende hulp. Zodra ik thuis kom, zetten mijn honden alles in perspectief. Het was soms moeilijk tijdens de lockdown, ik voelde me eenzaam. Gelukkig kom ik altijd weer terug bij deze gelukkige honden.”

Marvellous Maz

Beide achterpoten van Maz zijn geamputeerd nadat ze aan elkaar waren vergroeid. Zonder hulp van een dierenarts stonden zijn poten vast op hun plaats en staken stijf voor hem uit. Zo heeft hij toch twee jaar lang geleefd. Helene had het vermoeden dat hij eigenaars had, maar dat ze hem achter hadden gelaten nadat ze het land verlieten. Maz kreeg twee vier uur durende operaties om zijn achterpoten te verwijderen. Daarna kreeg hij eindelijk zijn gouden mandje bij Helene. De operatie was een succes. De hond bleef rennen. Zo heeft ‘Marvellous Maz’ de drie Springer Spaniels van Helene verslagen in een sprint. Helene zegt:

“Maz is gewoon een ster in hart en nieren. Je kunt je in zijn buurt niet verdrietig of ongelukkig voelen, hij is een en al vreugde, behalve als het regent. Hij heeft zich nooit door iets laten tegenhouden om alle dingen te doen die hij wil doen, inclusief rollen in de modder. Hij leeft gewoon in het moment en hij focust zich niet op wat er in het verleden is gebeurd.”

Speciale liefde gehandicapte honden

Ondanks zijn geamputeerde achterpoten is Maz altijd vrolijk en staat altijd te popelen om te gaan rennen. Helene heeft geprobeerd om hem loophulpmiddelen te geven, maar hij weigert deze. Hij schijnt het heerlijk te vinden om ‘zo snel als het licht rond te huppelen’. Ze zegt:

“Hij is gewoon de meest geweldige hond en ik ben zo dankbaar dat ik hem in mijn leven heb. Hij is een echte wijze kerel. Hij houdt ervan om in de stad te zijn en in het park is hij net John Travolta in Saturday Night Fever. Hij houdt ervan mensen te ontmoeten en gezellig te zijn. Er zijn zoveel ongelooflijke honden in de wereld die een thuis nodig hebben en ze zullen je net zoveel vreugde brengen als jij ze geeft. Ik heb een speciale liefde voor gehandicapte honden. Ik denk dat mensen zich zorgen maken dat ze problemen kunnen hebben, maar dat is gewoon niet waar. Ze worden vaak over het hoofd gezien, maar ze kunnen een volwaardig en gelukkig leven leiden.”

Help de dierenslachtoffers in Afghanistan

Momenteel heerst er chaos in Afghanistan. Mensen proberen te vluchten en kunnen soms hun huisdieren niet meenemen. Daarnaast hebben zwerfdieren het moeilijk. Kabul Small Animal Rescue is de wanhoop nabij: ze hebben dringend hulp nodig.  Luister hieronder naar een podcast over de situatie waarin de opvang momenteel verkeert.

Wilt u de dierenslachtoffers in Afghanistan helpen? War Paws, een internationale organisatie die zich richt op dieren in oorlogsgebieden, heeft een actie gestart om geld in te zamelen voor de dieren in Afghanistan. Klik hier voor de donatiemogelijkheden. Ook Nowzad, een opvangcentrum in Afghanistan, heeft hulp nodig voor de dierenslachtoffers, klik hier voor meer informatie.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer / Estefanía Pampín Zuidmeer