Bij de grootste eendenhouderij in het Verenigd Koninkrijk zijn enorme misstanden gefilmd. Op de beelden breekt een medewerker de nek van een aantal eenden en slingert ze vervolgens door de lucht, alsof het lappenpoppen zijn. Dierenrechtenorganisatie Animal Justice Project maakte deze undercoverbeelden in oktober en november dit jaar. De eendenhouder Gressingham Farms ontkent de mishandeling uiteraard in alle toonaarden.

eenden
Animal Justice Project maakte undercoverbeelden bij een eendenfokkerij van Gressingham Foods |© Animal Justice Project

Gressingham Farms is de grootste leverancier van eendenvlees aan Engelse supermarkten, zoals Sainsbury’s, Tesco en Morrisons. Ook leveren ze vlees aan Chinese afhaalrestaurants. De undercoverbeelden zijn gemaakt op twee boerderijen in Norfolk, die zijn goedgekeurd door het Red Tractor-label; een logo voor producten die in het VK zijn geproduceerd en waaruit consumenten moeten kunnen opmaken dat de kwaliteit gewaarborgd is. Elk jaar worden in Groot-Brittannië net zoveel eenden en ganzen gedood als kalkoenen. Ongeveer 15 miljoen, volgens cijfers van de overheid. Vaak rond de kerst. Per jaar fokt Gressingham zo’n 8 miljoen eenden.

Misstanden

Op de beelden is te zien hoe een medewerker de nek van een aantal eenden breekt en ze vervolgens door de lucht slingert. Ook is op de beelden te zien hoe jonge vogels op hun rug liggen en niet meer overeind kunnen komen. Ze spartelen en piepen, totdat ze uitgeput zijn en sterven. Er is geen toezicht om de dieren uit hun benarde positie te helpen. Kreupele dieren worden genegeerd door de medewerkers. Volgens getuigen van Animal Justice Project was de stalvloer doorweekt, doordat de dieren – van nature watervogels – water uit de drinkbakken over zichzelf heen gooiden om hun veren te verzorgen. Deze watervogels hebben open water nodig om hun natuurlijk gedrag te kunnen vertonen, maar bij Gressingham Farms leven ze in volle stallen, zonder water waar ze in kunnen zwemmen. Per stal leven 6.500 duizend eenden met slechts 50 drinkbakken. 130 dieren per drinkbak dus. Ook tonen de beelden dieren die worstelen om hun eigen gewicht te dragen op hun verslapte pootjes.

Bekijk hier de undercoverbeelden. Waarschuwing: deze zijn schokkend.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Falende industrie

Volgens de activisten laten de undercoverbeelden zien hoe de industrie faalt. Volgens de wet zouden dieren hun natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Woordvoerder Claire Palmer:

“Eenden zijn watervogels, die horen toegang te hebben tot open water. Het is bewezen dat dat essentieel is voor hun gezondheid en de conditie van hun veren.
De toestand op eendenfokkerijen is de afgelopen jaren verslechterd. Beelden van spartelende en vieze eenden op hun rug zijn moeilijk om naar te kijken, maar het is de droevige realiteit voor veel eenden die leven in fokkerijen.”

eendenfokkerij

Ontkenning

Gressingham Foods, de eigenaar van de eendenhouderij, schetst uiteraard een heel ander beeld van het bedrijf dan op de undercoverbeelden te zien is.

“Het welzijn van onze vogels is absolute prioriteit. We werken met de hoogste standaarden als het gaat om hygiëne, bioveiligheid en dierenwelzijn op al onze boerderijen. Alle boerderijen van Gressingham Foods staan onder toezicht van dierenartsen en worden regelmatig intern en extern gecontroleerd. […] Onze eenden lopen vrij rond in grote stallen met natuurlijk licht, frisse lucht, toegang tot water om hun veren te verzorgen en toegang tot vers drinkwater. Ook krijgen ze elke dag een vers bed met stro.”

Volgens een woordvoerder is er geen bewijs dat er eenden in de boerderijen zijn die een pijnlijke dood sterven.

“De beelden laten zien dat er een paar vogels worden gedragen na een nekontwrichting. Het flapperen is een normaal verschijnsel, een reflex na een nekontwrichting. Deze vogels zijn niet bij bewustzijn, ongevoelig voor pijn en lijden dus niet.”

Ook geef de woordvoerder zo haar eigen slinger aan de kreupele eenden op de beelden:

“Op de beelden zie je inderdaad wat eenden die moeite hebben met lopen, dat komt in alle groepen eenden voor. Hier houden onze dierenartsen toezicht op, maar er is geen bewijs dat dit wordt veroorzaakt door natte vloeren en ongebruikelijk snelle groei.”

Volgens de woordvoerder worden kreupele dieren, die hun eigen lichaamsgewicht niet kunnen dragen “humaan geslacht”.

De supermarktketens Tesco en Sainsbury’s hebben zich uitgesproken over de schokkende beelden en geven aan direct een onderzoek te starten. Een woordvoerder van Tesco:

“Wij hanteren hoge standaarden als het gaat om dierenwelzijn van alle merken die we verkopen bij Tesco, dus deze aantijgingen zijn verontrustend. We gaan dit met spoed onderzoeken met Gressingham.”

Ook in Nederland is het belabberd gesteld met het dierenwelzijn binnen eendenhouderijen. Zo bleek eerder uit undercoverbeelden van Animal Rights in februari dit jaar.

Nieuwe beelden: Het lijden van eenden gaat gewoon door (video)

Bron:

©Animals Today

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.