Na een succesvolle actie van Animal Rights heeft sportwinkel DAKA besloten per direct te stoppen met het verkopen van echt bont. Dit heeft de zaak laten weten in een brief aan Animal Rights. De demonstratie die gepland was bij een DAKA-filiaal in Rotterdam is vanwege dit goede nieuws afgeblazen.23

DAKA
Sportwinkel DAKA stopt per direct met de verkoop van bont |Milestoned Flickr via Compfight cc

In de 15 DAKA-winkels waren onder andere jassen te koop van Airforce, die uitgerust zijn met kragen van echt bont. Animal Rights ontdekte dat DAKA-klanten slecht geïnformeerd werden over de herkomst van de materialen van deze jassen. Zo stond er op de website dat de jassen gemaakt waren van 100% polyester. En als er al was vermeld dat er echt bont verwerkt was, werd niet vermeld om welke diersoort het ging.
Animal Rights schreef daarom een brief naar DAKA met het verzoek om de verkoop van echt bont te staken. Daarnaast zette de dierenrechtenorganisatie een petitie op en plande een demonstratie voor het DAKA-filiaal op de Coolsingel in Rotterdam. Zowel de petitie als de geplande demonstratie zijn door het goede nieuws van de baan.

Reactie DAKA

DAKA reageerde heel positief en open op de brief van Animal Rights. De operationeel manager gaf aan dat hij inderdaad niet goed op de hoogte was van de condities waarin de pelsdieren leven. Het bedrijf is verder in de materie gedoken, onder andere op de site van Animal Rights. De operationeel manager van DAKA schrijft hierop in zijn reactie:

“Wij kunnen u mededelen dat deze overtuiging ons heeft doen besluiten ons aankoopbeleid structureel aan te moeten passen in deze. DAKA zal per direct geen bont meer inkopen bij het samenstellen van onze aankomende zomer en winter collecties. De door u aangegeven “Airforce” collectie wordt per direct ook niet meer getoond online of offline in onze stores, het bont is verwijderd. Wij geven hierbij dan ook aan in te gaan op uw verzoek om de inkoop van bont te staken, en danken u voor uw attentie.”

Verschrikkelijke misstanden

Het omstreden Nederlandse merk Airforce werd al eerder door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt vanwege consumentenmisleiding. Airforce beweerde namelijk ‘diervriendelijk’ bont te gebruiken, dat niet afkomstig was van kat- of hondachtigen maar van wasberen (familie van de beren). Dit bleek niet te kloppen, want het merk gebruikt bont van wasbeerhonden, een dier dat familie is van de hond.

Bovendien komt het bont uit de Chinese regio Tongxiang, waar er nauwelijks regels zijn voor het houden van dieren voor hun vacht en er geen controles plaatsvinden. Er zijn daar al meerdere malen verschrikkelijke misstanden in de bontindustrie aangetoond zoals het ter plekke doodslaan of zelfs levend villen van wasbeerhonden. De term ‘diervriendelijk’ moest daarom worden geschrapt.

‘Airforce misleidt consument bij verkoop bontkragen’

Dolgelukkig met uitkomst

Robert Molenaar van Animal Rights is dolgelukkig met de uitkomst:

“DAKA wenst Animal Rights veel succes in de strijd voor een bontvrije wereld. Het is een mooi signaal dat DAKA afgeeft en het laat zien dat elk modebedrijf een bontgenoot kan worden.”

 

DAKA voegt zich met haar besluit bij de meer dan 300 bontvrije winkels in Nederland. Wil je weten welke winkels geen bont meer verkopen, kijk dan op de Bontvrijlijst van Bont voor Dieren.

Een petitie tekenen tegen de verkoop van bont door Airforce kan op de website van Animal Rights.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel