Joe Biden, de nieuwe president van de Verenigde Staten, heeft direct na zijn inauguratie een decreet getekend over het herintreden van het land tot het klimaatakkoord van Parijs. Ook trok hij de vergunning in van de aanleg van de omstreden Keystone XL-oliepijpleiding tussen de Verenigde Staten en Canada.

Joe Biden
Joe Biden pakt strijd tegen klimaatverandering op | Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Nieuwe president Joe Biden

Na aankomst in het Witte Huis ondertekende de Amerikaanse president zeventien presidentiële decreten, over onder meer het klimaat. Biden gaf zodoende opdracht voor het herintreden van Amerika tot het klimaatakkoord van Parijs. Hierin werken landen wereldwijd samen tegen de opwarming van de aarde. Dit is goed nieuws voor de aanpak van de klimaatcrisis. Met deze stap maakt Biden het besluit van zijn voorganger, Donald Trump, ongedaan. Sinds 3 november 2020 maakt de Verenigde Staten niet langer deel uit van het klimaatakkoord.

Alok Sharma, voorzitter van COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties – die in november 2021 gepland staat – zei het volgende over de nieuwe president:

“We kijken er naar uit om nauw samen te werken met deze regering na de inauguratie.”

Olie en pijpleidingen

Ook trok de Democratische president de vergunning in van de aanleg van de Keystone XL-oliepijpleiding tussen de VS en Canada. Dit project is omstreden door, onder andere, de negatieve gevolgen voor het milieu, de volksgezondheid, de dierenpopulaties en klimaatsverandering. Als er lekken ontstaan in de pijpleiding zal de olie naar de bodem zinken. Als gevolg hiervan kan het grondwater vervuild raken. Men wijst naar South-Dakota, een staat waar in 2017 een lek ontstond in een oude leiding. Daardoor kwam 795.000 liter teerzandolie in de grond terecht.

Bovendien moeten grote landoppervlakten worden opgeofferd en ontgonnen voor de aanleg van de pijpleiding. Het kappen van bossen is in dit geval onvermijdelijk. Daarnaast is dit weer negatief voor de dieren die het gebied bewonen. Verder vrezen inheemse gemeenschappen dat giftig afval het grondwater zal vervuilen. De Canadese president Justin Trudeau is ontevreden met het besluit van Biden, omdat dit tot verlies van duizenden banen zal leiden. Overigens steunt Trudeau zijn andere beslissingen over het klimaat.

Biden wil ook een nuluitstoot van broeikasgassen bereiken tegen 2050. Daarnaast benoemde hij John Kerry, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, tot zijn klimaatgezant.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer